>
Pagrindinis Forumas Fotoalbumas Svečių knyga




Pagrindinis | Registracija | Prisijungti




[=""> Naujausios žinutės · Nariai · Forumo taisyklės · Paieška · RSS
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: grandma  
Forumas » Kulinarijos klubas » Diskusijos apie maistą » Naudingi patarimai
Naudingi patarimai
Aukse Data: Sekmadienis, 2010.08.22, 18:44 | Žinutė # 1


  (US


Registracijos data 2008.05.22

Grupė: administratorius
Lygis:
Miestas:Kaunas

Žinutės: 2754
Apdovanojimai: 58
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už svetainės ir forumo įkūrimą Už dalyvavimą konkurse...Meilės dienai artėjant Forumo ir svetainės siela Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių Už 2000 žinučių

Kaip valgomi vaisiai?

Kivį perpjauname pusiau ir iškabiname šaukšteliu. Dumplūnę paimame už stiebelio ir nuraškome mažą oranžinį vaisių, kurį suvalgome visą. Į popierių panašus apvalkalas lieka lėkštėje. Mangas su žievele pjaustomas išilgai skiltelėmis, kurios atskiriamos nuo kauliuko. Nuo skiltelių reikia nulupti žievelę ir valgyti su peiliu ir šakute.

Nykštukinį apelsiną galima valgyti visą. Karambolą patiekiame supjaustytą riekelėmis. Jas smulkiname peiliu ir šakute, plona vaisiaus žievelė taip pat valgoma. Papaja perpjaunama išilgai per pusę. Kauliukai pašalinami peiliu, o žievelė nulupama.

Melioną perpjauname pusiau ir išimame sėkleles (jei vaisius sunokęs, jas lengviausia išimti šaukšteliu). Meliono puseles galima iškabinti šaukšteliu arba supjaustytas riekelėmis valgyti peiliu ir šakute. Arbūzo sėkleles, kurios yra nevalgomos, iš minkštimo iškrapštome šakute.

Greipfrutai paprastai patiekiami svečiams perpjauti pusiau. Vaisiaus minkštimą patogiausia valgyti išpjovus jį specialiu peiliuku (lenktas iš abiejų pusių dantytas peilis).

Atsijungęs
Gilė Data: Pirmadienis, 2011.04.04, 19:38 | Žinutė # 2
Super ištikimas

  (LT


Registracijos data 2009.06.16

Grupė: Artimas
Lygis:
Miestas:Kaunas

Žinutės: 1194
Apdovanojimai: 37
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už dalyvavimą konkurse...Parodyk savo Kalėdinę eglutę Už dalyvavimą konkurse...Meilės dienai artėjant Už artumą Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiaušinį padėjo?
Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti paženklinti tam tikru kodu, kurį sudaro vienas skaičius, dvi raidės ir dar penki skaičiai. Antroje eilutėje gali būti ir papildomos informacijos (paukštyno pavadinimas, vartojimo terminas ir t.t.).
Pirmasis skaičius nurodo kokiomis sąlygomis buvo laikoma tą kiaušinį padėjusi dedeklė višta. Tas skaičius gali būti tiktai 0, 1, 2 arba 3. Po skaičiaus esančios dvi raidės nurodo kilmės šalį, o likę penki skaičiai – paukštyno registracijos numerį, kurį jam suteikė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Kiaušinis su pirmuoju skaičiumi „3“, reiškia, kad višta buvo laikoma fabrikiniame narvelyje. Ne erdviame narvelyje, bet tokiame, kuriame pagal paukštininkystės industrijos standartus, vienai vištai suteikta tik šiek tiek daugiau ploto nei užima A4 formato popieriaus lapas. Reiškia, kad pagal dabartinius ES reikalavimus, visą savo trumpą gyvenimą (tik apie vienerius metus) dedeklė višta praleidžia narve, kuriame jai skiriama 750 cm² ploto. Kad tarp jų nevyktų kapojimasis ar kanibalizmas, joms dažnai trumpinami snapai, kas joms yra labai skausminga.
Kiaušinis paženklintas skaičiumi „2“ reiškia, kad višta buvo laikoma ne narvelyje, o kur kas geriau, ant pakreikto grindinio paukštynuose, fermose. Jos gali laisvai vaikščioti po patalpą ir teigiama, kad tokių vištų dėslumo laikotarpis dažnai būna dvigubai ilgesnis nei tų kurios laikomos narvelyje.
Kiaušinis paženklintas skaičiumi „1“ reiškia, kad dedeklė višta laikoma laisvėje, lyg gamtoje, sodyboje. Deja, registruotų tokių paukštynų Lietuvoje nėra.
Kiaušinis paženklintas skaičiumi „0“ reiškia, kad kiaušinis yra ekologiškas. Vištos gali vaikštinėti atvirame lauke ir lesa pašarą, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus. Jos paprastai gyvena mažomis grupėmis ir deda kaiušinius gūžtose. Ūkininkai užtikrina kuo geriausias ir sveikiausias šių vištų laikymo sąlygas. Tokių vištų gyvenimo trukmė gali būti 10 – 15 metų.
Lietuvoje yra užregistruota 20 ūkio subjektų, užsiimančių dedeklių paukščių laikymu. Tiktai du iš jų – ekologiški (0), trys – laiko juos ant kraiko (2), ir penkiolika - vištas laiko fabrikiniuose narveliuose (3). http://www.vmvt.lt/objektai2/view.php Taigi gyvūnų gerovės ir ekologiškumo atžvilgiu, mūsų rinkoje kol kas yra gana sudėtinga rasti aukštos kokybės kiaušinių.
Reklamos ant kiaušinių pakuočių gali klaidinti vartotojus. Kaimiški ar linksmi reklaminiai vaizdai ant kiaušinių pakuočių ne visada atspindi tikruosius paukščių laikymo metodus. Visada verta pažiūrėti į pačio kiaušinio žymėjimą ir įsitikinti kokiomis sąlygomis kiaušinis buvo „pagamintas“.
Kokius margučius norite matyti ant Jūsų šventinio ar kasdieninio stalo? Tokius, kuriuos sudėjo laisvai, humaniškai ir ekologiškai švariai laikomos vištos? Ar tokius, kurių dedeklės vištos niekada nematė ir nepajuto saulės šviesos spindulių, visą savo gyvenimą praleidusios ankštame narve, paukščių fabrike?
Aišku, kad už kokybiškesnį kiaušinį teks kažkiek daugiau sumokėti, bet tai darant jūs neskatinsite fabrikinio vištų laikymo, o atvirkščiai - prisidėsite prie geresnių jų auginimo ir laikymo sąlygų.
Šaltinis http://www.bernardinai.lt/




Paskutinį kartą redaguota Gilė - Pirmadienis, 2011.04.04, 19:50
Atsijungęs
Gilė Data: Pirmadienis, 2011.11.07, 18:09 | Žinutė # 3
Super ištikimas

  (LT


Registracijos data 2009.06.16

Grupė: Artimas
Lygis:
Miestas:Kaunas

Žinutės: 1194
Apdovanojimai: 37
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už dalyvavimą konkurse...Parodyk savo Kalėdinę eglutę Už dalyvavimą konkurse...Meilės dienai artėjant Už artumą Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių
ĮVAIRIŲ TAUTŲ GERI PATARIMAI

Prancūzai ištyrė, kad sūris stiprina dantis. Sūryje esantis kazeinas jungiasi su kalciu ir užpildo smulkius dantų emalio įtrūkimus, todėl dantys tampa atsparesni ėduoniui.

Norvegai žagsėjimą siūlo gydyti ledu. Maždaug minutę patrynus ledo kubeliu gerklę, nutraukiamas žagsėjimą skatinantis ryšys tarp smegenų ir diafragmos.

Meksikiečiai beveik visus valgius gamina su pupomis. Jose yra daug tirpių skaidulų ir baltymų, todėl jos puikiai malšina alkį, padeda deginti riebalus ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

Ispanijoje mėgstama po pietų truputį nusnūsti. Mokslininkai ištyrė, kad šis įprotis padeda apsisaugoti nuo širdies ligų, nes mažina kraujospūdį.

Kinai pagirias nuo seno gydosi špinatų arbata. Jei šis gėrimas jums nelabai priimtinas, išbandykite špinatų salotas. Jų pagalba atnaujinsite alkoholio išeikvotas vitamino C, geležies, magnio ir kalio atsargas.

Kanadiečiai žino pigų ir efektyvų receptą nuo pleiskanų. Galvos plovimui pasigaminkite mišinį iš 1 litro vandens, į kurį įpilkite 1 arbatinį šaukštelį acto. Actas subalansuoja galvos odos Ph, ir pleiskanos natūraliai išnyksta.

Havajiečiai nuospaudoms suminkštinti naudoja ananaso žievelę. Ji uždedama ant nuospaudos, užklijuojama pleistru ir paliekama per naktį, kad vaisiaus fermentai atliktų savo darbą.

Kasdien japonai suvalgo 18 skirtingų rūšių produktų. Dažnai jie atsisako keptų ir sūdytų produktų. Toks racionas 80 proc. sumažina riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, dvigubai - sėklidžių ir storosios žarnos vėžiu.

Japonijoje taip pat gerai žinomas naudingas akupresūros metodas, greitai padedantis nuo šleikštulio. Reikia dvi minutes spausti dvi dilbio sausgysles maždaug 8 cm aukščiau tos vietos, kur prasideda delnas.

Kaukaziečių ilgaamžiškumą galima paaiškinti tuo, kad jie geria daug kefyro. Šiame gėrime yra daug gyvų bakterijų, kurios padeda palaikyti sveiką žarnyną ir pasisavinti medžiagas iš maisto.

Chunco rajone gyvenančios kinės sulaukia 90 metų. Įvairias ligas įveikti joms padeda abrikosai. Šie stebuklingi vaisiai ne tik lėtina senėjimą, bet ir slopindami alkio jausmą padeda išsaugoti gražią figūrą.

Saudo Arabijoje žmonės nuo blogo burnos kvapo vartoja šalavijo lapus. Juos reikia kramtyti maždaug 2 minutes, kol pranyksta skonis.

Gamindami valgį, airiai vietoj cukraus dažnai vartoja medų. Medų organizmas virškina ilgiau, todėl kepenims tenka gaminti mažiau insulino.

Prancūziškuose patiekaluose česnako kur kas daugiau nei mūsų. Todėl šios šalies žmonės rečiau miršta nuo arterinės hipertenzijos.

Graikai žino, kad citrinų kvapas padeda susikoncentruoti ir didina jautrumą kvapams, nes stimuliuoja smegenų veiklą.

Saulės nudegimus taivaniečiai gydosi juodąja arbata: ji užplikoma, ataušinama ir naudojama pažeistų odos vietų kompresams. Peršėjimą sušvelnina arbatoje esanti tanino rūgštis.


Atsijungęs
grandma Data: Pirmadienis, 2011.11.07, 20:02 | Žinutė # 4
Super ištikimas

  (IE


Registracijos data 2009.11.30

Grupė: Moderatorius
Lygis:
Nuotaikos šypsniukas:
Miestas:Dublin

Žinutės: 2498
Apdovanojimai: 8
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už dalyvavimą konkurse...Parodyk savo Kalėdinę eglutę Už dalyvavimą konkurse...Vasaros akimirka Už dalyvavimą konkurse...Mano ruduo Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių Už 2000 žinučių
Quote (Gilė)
ĮVAIRIŲ TAUTŲ GERI PATARIMAI

liuks,geri patarimai


Atsijungęs
sonyvega Data: Pirmadienis, 2011.11.07, 21:26 | Žinutė # 5
Super ištikimas

  (LT


Registracijos data 2010.11.14

Grupė: Patikimas
Lygis:
Miestas:Marijampolė

Žinutės: 1222
Apdovanojimai: 9
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už patikimumą Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių
Quote (Gilė)
Meksikiečiai beveik visus valgius gamina su pupomis. Jose yra daug tirpių skaidulų ir baltymų, todėl jos puikiai malšina alkį, padeda deginti riebalus ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

dar pridėti reiktų, kad aplinkiniai įsigytų dujokaukes.....


Pati žavingiausia rožė - rudeninė
Atsijungęs
Gilė Data: Pirmadienis, 2011.11.07, 22:05 | Žinutė # 6
Super ištikimas

  (LT


Registracijos data 2009.06.16

Grupė: Artimas
Lygis:
Miestas:Kaunas

Žinutės: 1194
Apdovanojimai: 37
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už dalyvavimą konkurse...Parodyk savo Kalėdinę eglutę Už dalyvavimą konkurse...Meilės dienai artėjant Už artumą Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių
Quote (sonyvega)
dar pridėti reiktų, kad aplinkiniai įsigytų dujokaukes.....


Tai gal visa šeimyna valgys tas pupas? Ir nejaus, kad reikalinga dujokaukė...



Atsijungęs
grandma Data: Antradienis, 2011.11.08, 01:59 | Žinutė # 7
Super ištikimas

  (IE


Registracijos data 2009.11.30

Grupė: Moderatorius
Lygis:
Nuotaikos šypsniukas:
Miestas:Dublin

Žinutės: 2498
Apdovanojimai: 8
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už dalyvavimą konkurse...Parodyk savo Kalėdinę eglutę Už dalyvavimą konkurse...Vasaros akimirka Už dalyvavimą konkurse...Mano ruduo Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių Už 2000 žinučių
Quote (Gilė)
Tai gal visa šeimyna valgys tas pupas? Ir nejaus, kad reikalinga dujokaukė.



Atsijungęs
Aukse Data: Šeštadienis, 2012.08.18, 15:40 | Žinutė # 8


  (US


Registracijos data 2008.05.22

Grupė: administratorius
Lygis:
Miestas:Kaunas

Žinutės: 2754
Apdovanojimai: 58
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už svetainės ir forumo įkūrimą Už dalyvavimą konkurse...Meilės dienai artėjant Forumo ir svetainės siela Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių Už 2000 žinučių
[blink]ALYVUOGIŲ ALIEJUS: kaip išsirinkti kokybišką?[/blink]

Parduotuvėje renkantis alyvuogių aliejų, apsimoka būti kritiškam. Nes tik kokybiškas aliejus yra naudingas sveikatai. Į ką verta atkreipti dėmesį: butelio formą ir aliejaus spalvą, kainą, aromatą ar etiketę?

Butelis

Vien pagal paties aliejaus spalvą apie kokybę nieko nenuspresime. Nesusiviliokite išskirtinai patrauklia butelio forma - tai gali būti tik rinkodaros gudrybė.

Kaina

Didžiausia kaina nebūtinai susijusi su geriausia kokybe. Vienas brangiausių pasaulyje alyvuogių aliejų iš Šveicarijos kainuoja apie 200 Lt už 0,5 l butelį (per metus pagaminami tik 999 numeruoti buteliai), tačiau kritikai replikuoja, kad gamintojas etiketėje nenurodęs jokių kokybę patvirtinančių cheminės analizės duomenų.

Vokietijoje 2009 m. gegužį ištyrus 25 alyvuogių aliejaus rūšis, tarp brangiausių buvo aptikta ir tokių, kurių kokybė - nepakankama.

Bet už geresnį aliejų visada verta sumokėti keliais litais daugiau.

Aromatas

Jei įmanoma, geriausia būtų prieš perkant pauostyti ir paragauti. Kai aliejus geras, jis pirmiausia kvepia šviežiomis alyvuogėmis, antrame plane jaučiamas ir šviežios žolės, jaunų pomidorų arba prinokusių obuolių aromatas.

Etiketė

Būtinai perskaitykite joje pateiktą informaciją ir atkreipkite dėmesį į:

aliejaus gamybos būdą;
procentinį rūgšties kiekį;
aliejų pagaminusią šalį ir įmonę;
galiojimo laiką.

Jei etiketėje rašoma „Extra virgin” (arba „Extra vergine”, „Vierge extra”) - tai geriausios kokybės aliejus, be priedų ir konservantų, nerafinuotas ir neturintis skonio defektų.

Užrašai „Оlive oil”, „Pure olive oil”, „Extra light olive oil”, „Light olive oil” reiškia, kad prieš jus - rafinuotas žemesnės kokybės aliejus. Be ypatingo skonio ir aromato. Pasitaiko, kad skonio ir aromato pagerinimui į jį pripilta geresnės kokybės „Extra virgin” (iki 15 proc.).

„Pomace oil” - rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus su prasčiausiomis maistinėmis savybėmis, gaunamas perdirbant tai, kas liko po ankstesnių spaudimų.

Etiketėse pasitaiko frazė „šalto spaudimo aliejus”. Tai yra svarbus kokybės požymis, nes spaudžiant „karštuoju” būdu išgaunama daugiau aliejaus, bet jis būna prastesnės kokybės.

Pagal rūgšties kiekį (jei tik jis nurodytas ant butelio) taip pat galima spręsti apie aliejaus kokybę. Kuo rūgšties kiekis mažesnis - tuo geriau. Jei ieškote tikrai kokybiško aliejaus - rūgžties kiekis turėtų neviršyti 0,8 proc.

Aliejų pagaminusią šalį vieni gamintojai kruopščiai nurodinėja, kiti teparašo pvz. „Fine Mediterranean”, kas reiškia, kad gali būti sumaišyti aliejai iš skirtingų Viduržemio jūros regiono šalių. Gurmanai, žinantys, kad itališko aliejaus skonio savybės skiriasi nuo, tarkim, graikiško, rinksis tą, ant kurio etiketės ir bus nurodyta: „Italijos produktas”, „100 proc. itališkas” ar pan.

Jei etiketėje nurodytas konkretus gamintojas - tokiu produktu galima pasitikėti labiau. Kai parašytas tik išpilstytojas arba importuotojas - vertinkite atsargiau, nes „Išpilstyta Italijoje” negarantuoja, kad aliejus pagamintas Italijoje iš itališkų alyvuogių. Geras produktas būna ir pagamintas, ir išpilstytas toje pačioje šalyje. Beje, nuo 2009 m. liepos 1 d. pagal ES reikalavimus ant etiketės privaloma nurodyti kilmės šalį.

Gerai, jei itališko, ispaniško, graikiško ar portugališko aliejaus etiketėje rasite užrašą „D.O.P.” (ant prancūziško aliejaus tą patį atitinka „A.O.C.”) - tai reiškia, kad pagamintas iš alyvuogių, išaugintų ir perdirbtų konkrečioje griežtai apibrėžtoje vietovėje, kontroliuojamoje valstybės. Tai jau kokybės garantas.

[blink]Perkamo aliejaus galiojimo laikas turėtų būti kuo ilgesnis, geriausia - jei ne mažiau kaip 1 metai.[/blink]
Atsijungęs
Gilė Data: Penktadienis, 2012.08.24, 13:19 | Žinutė # 9
Super ištikimas

  (LT


Registracijos data 2009.06.16

Grupė: Artimas
Lygis:
Miestas:Kaunas

Žinutės: 1194
Apdovanojimai: 37
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už dalyvavimą konkurse...Parodyk savo Kalėdinę eglutę Už dalyvavimą konkurse...Meilės dienai artėjant Už artumą Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių
20 SODOS PANAUDOJIMO BŪDŲ
http://www.15min.lt/naujien....-176082

Valgomoji soda – gerai namų šeimininkėms pažįstamas produktas. Ji nepakeičiama virtuvėje: sodos pilame į tešlą, kad pyragas būtų purus, kai kas soda pakeičia pirktinius valiklius.

Tačiau ar tik tokie tėra būdai valgomajai sodai panaudoti? Tikrai ne. Surinkome 20 pasiūlymų, kaip namuose pasinaudoti sodos savybėmis.
1. Padėkite indelį su soda šaldytuve ir jis visuomet gaiviai kvepės. Tik nepamirškite retsykiais sodos pakeisti.
2. Prastai vėdinamose spintose gali atsirasti nemalonus kvapo. Jį panaikinsite viduje pastatę indelį su valgomąja soda.
3. Grįžę iš sporto klubo įpilkite šiek tiek sodos į prakaituotus sportbačius. Kai vėl ateis metas eiti sportuoti – išpilkite ją lauk, o sportbačiai gaiviai kvepės.
4. Pabarstykite valgomosios sodos į panaudotas kūdikio sauskelnes. Taip apsisaugosite nuo nemalonių kvapų, galinčių pasklisti po namus.
5. Kartais būna sunku panaikinti nemalonų kvapą, dvelkiantį nuo rankšluosčių, patalynės, kojinių. Pabandykite įpilti šiek tiek sodos į skalavimo skysčiui skirtą skalbimo mašinos skyrelį.
6. Venkite valyti mikrobangų krosnelės ar šaldytuvo vidų cheminiais valikliais. Geriau naudokite iš sodos ir vandens padarytą pastą.
7. Ypač gerai soda nuvalo chromuotas interjero detales. Tai reikėtų atsiminti valant automobilį, jei norite aplinkinius stebinti saulėje švytinčiais chromuotais papuošimais.
8. Reguliarus metalinių detalių valymas su sodos tirpalu padės apsisaugoti nuo rūdžių.
9. Soda automobilyje bus efektyvesnis gaiviklis nei parduotuvėje pirkta prikvėpinta kartoninė eglutė. Pripilkite jos į peleninę ir važiuodami džiaukitės gaivumu.
10. Neturite laiko išmaudyti šunį? Pabarstykite jo kailį valgomaja soda, paskirstykite ją šepetėliu, o po to iššukuokite ir nelamonus kvapas dings.
11. Norėdami panaikinti į kilimus ar baldų apmušalus įsigėrusį nemalonų prakaito, gyvūnų, tabako kvapą, užberkite sodos, paskirstykite ją šepečiu. Palikite maždaug pusvalandžiui, po to išsiurbkite.
12. Patobulinkite savo šampūną žiupsniu valgomosios sodos. Išplautus plaukus bus lengviau sušukuoti, sugrįš žvilgesys.
13. Su soda nesunkiai išplausite nuo puoduke užsistovėjusios kavos ar arbatos atsiradusias dėmes.
14. Soda padės apsisaugoti nuo nemalonaus kvapo iš kanalizacijos vamzdžių bei neleis susidaryti kamščiams. Paprasčiausiai kartą per savaitę įpilkite po stiklinę sodos į kriauklę. Jei vamzdis jau užsikimšęs – įpilkite stiklinę sodos, ant viršaus stiklinę acto. Šiek tiek palaukite ir gausiai nuplaukite karštu vandeniu.
15. Parduotuvėse galima rasti įvairių priemonių dantims balinti, tačiau soda – pati natūraliausia. Prieš valydamiesi dantis pamirkykite dantų šepetėlio šerelius sodoje.
16. Sodos ir druskos mišinys padės iš namų išprašyti apsigyvenusias skruzdėles. Pabarstykite ten, kur jos pasirodo.
17. Nukabinus paveikslą pasimatė akis badančios vinių skylės? Užtaisykite jas sodos ir dantų pastos mišiniu. Norėdami atitaikyti dažų spalvą pažaskite su maisto dažais.
18. Mėgstate valgyti pupeles, tačiau nekenčiate po to žarnyne besikaupiančių dujų? Į vandenį, kuriame mirkysite pupeles įpilkite šiek tiek sodos.
19. Šiek tiek į vandenį įbertos sodos padės geriau nuplauti purvą nuo vaisių ir daržovių.
20. Kai kuriuos augalus rekomenduojama sodinti rūgščioje žemėje. Tačiau kaip sužinoti, ar žemė jūsų sode, vazonuose rūgšti? Išmaišykite ketvirtį puodelio sodos dvejuose puodeliuose vandens. Į šį tirpalą įpilkite puodelį žemės. Jei maišant mišinys putoja – jūsų dirva rūgšti.


Atsijungęs
Gilė Data: Sekmadienis, 2012.08.26, 21:11 | Žinutė # 10
Super ištikimas

  (LT


Registracijos data 2009.06.16

Grupė: Artimas
Lygis:
Miestas:Kaunas

Žinutės: 1194
Apdovanojimai: 37
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už dalyvavimą konkurse...Parodyk savo Kalėdinę eglutę Už dalyvavimą konkurse...Meilės dienai artėjant Už artumą Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių
Natūralios priemonės nuo skausmo

Nebūtina kiekvieną kartą ką nors suskaudus griebtis tabletės! Yra daug augalinių priemonių, kurios padeda greitai ir švelniai. Štai kai kurios jų.

1. Svogūnai – nuo gerklės skausmo
Nuo skersvėjų išdžiūsta gleivinė arba peršalimo virusai sukelia uždegimą. Skauda gerklę, sunku nuryti. Jei uždegimas išsiplečia, gleivinė gali patinti.
Stiprūs eteriniai aliejai ir sieros junginiai, kurių yra svogūnuose, gerai padeda nuo uždegimo ir naikina bakterijas. Ypač geltonuose svogūnuose yra daug ląsteles saugančio flavonoido kvercetino.
Naudojimo būdas: svogūnų antpilas gerklei skalauti. 1 mažą svogūną nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į stiklinę. Užpilkite 100 ml šilto vandens.
Palaikykite mažiausiai 30 minučių, nukoškite. Skalaukite burną (apie 3 min.) mažais gurkšneliais: pagurguliuokite ir išspjaukite. Skalavimą užbaikite švariu šiltu vandeniu.
Šiluma saugo nuo gerklės sudirginimo ir infekcijų. Todėl šaltu oru reikia kaklą apsivynioti šaliu. Svarbu nesušalti kojų. Sušalus kojas, ir gerklė tampa neatsparesnė infekcijoms.

2. Garstyčios – nuo galvos skausmo

Sausas, gerai neišvėdintas patalpų oras ir cigarečių dūmai trukdo smegenų kraujo apytakai, galvos nervų ląstelės gauna mažiau deguonies. Tas pats atsitinka, kai žmogus per mažai juda.
Garstyčių grūdeliuose yra daug gliukosidų. Iš jų, sutrynus grūdelius su vandeniu, susidaro kraujo cirkuliaciją skatinantys garstyčių aliejai.
Naudojimo būdas: kojų vonelė. 2 šaukštus garstyčių miltelių ištirpinkite vonelėje su kūno temperatūros (37 laipsnių) vandeniu. Vanduo turi apsemti kulkšnis. Mirkykite kojas 10 minučių, nuplaukite šiltu švariu vandeniu. Kai kojos sušyla, atsipalaiduoja kūnas ir galva.
Šis būdas padeda ir nuo migrenos.
Kasdien eikite 30 min. pasivaikščioti. Venkite nikotino, kofeino ir alkoholio, nes šios medžiagos greitai išplečia kraujagysles smegenyse. Tai sudirgina skausmo nervus, kurie juosia kraujagysles.

3. Arnika – nuo sumušimų
Į stiprų jungiamųjų audinių ar raumenų suspaudimą (pavyzdžiui, nuo smūgio) kūnas reaguoja kraujo išsiliejimu arba patinimu. Skysčių ir kraujo spaudimas sukelia skausmą.
Arnikos žieduose esantys eteriniai aliejai, karčiosios medžiagos, flavonoidai slopina uždegimą, mažina patinimą ir dezinfekuoja.
Naudojimo būdas: kompresai. 4 šaukštelius džiovintų arnikos žiedų užplikykite 1 stikline verdančio vandens, 10 min. palaikykite uždengtą. Nukoškite, ataušinkite. Storos medžiagos skiautę pamirkykite arnikos arbatoje, uždėkite ant sumuštos vietos, apriškite rankšluosčiu. Kompresą laikykite mažiausiai 2 valandas.
Sausa oda reaguoja labai jautriai į sumušimą, kraujagyslės lengviau pažeidžiamos.
Drėkinkite odą losjonais. Stiprūs raumenys ir jungiamieji audiniai yra atsparesni smarkiam spaudimui, todėl sportuokite!

4. Saldymedžio šaknis – nuo skrandžio skausmų
Per greitas valgymas, per aštrus maistas, stresas ir įtampa veikia skrandį. Skrandžio gleivinė sudirgsta, jautrūs skausmo nervai ima siųsti signalus smegenims.
Saldymedžio šaknies medžiagos (saponinai, ypač saldaus skonio gliciricinas, flavonoidai, kumarinai) slopina uždegimą, apsaugo nuo skrandžio opų, naikina bakterijas, virusus ir grybelius.
Naudojimo būdas: arbata. 1 šaukštelį susmulkintos saldymedžio šaknies (iš vaistinės) mažame puode užpilkite 150 ml vandens ir 5 minutes pavirinkite. Kai atvės, nukoškite. Gerkite 3 kartus per dieną po 1 stiklinę šviežios arbatos po valgio.
Venkite aštraus maisto, nevalgykite ir negerkite per karšto arba per šalto maisto ir gėrimų. Jei skrandžio skausmai per 2 dienas nepraeina, reikėtų kreiptis į gydytoją ir išsitirti, ar nėra rimto skrandžio uždegimo.

5. Dilgelė – nuo sąnarių skausmo
Dažnai ilgai trunkanti sustingusi laikysena (pavyzdžiui, dirbant prie kompiuterio) arba staigus patempimas sukelia sąnarių skausmus. Dėl netinkamos mitybos sąnariuose gali pradėti kauptis šlapimo rūgštis, kuri dirgina skausmo nervus.
Dilgėlėse esančios rūgštys ir flavonoidai slopina uždegimą ir skausmus, pašalina šlakus. Dilgėlės gali nuslopinti vadinamuosius citokinus, kurie dėl imuninės sistemos klaidos pažeidžia sąnarius.
Naudojimo būdas: arbata. 1-2 šaukštelius susmulkintų džiovintų dilgėlių užplikykite 150 ml verdančio vandens, 10 min. palaikykite uždengę, nukoškite. Išgerkite per dieną iki 6 stiklinių arbatos. Kad skonis būtų geresnis, įmeskite porą pipirmėtės lapelių.
Judėjimas padeda išsaugoti raiščių ir sausgyslių elastingumą, sąnario tepalui aprūpinti kremzlę maistingomis medžiagomis. Valgykite kuo mažiau raudonos mėsos, nes ji skatina šlapimo rūgšties susidarymą. Jei sąnarys paraudęs ir įkaitęs, kreipkitės į gydytoją, kuris ištirs, ar nėra artrito.

6. Aitrioji paprika – nuo nugaros skausmų
Dažniausiai nugaros apačios (juosmens srities) skausmus sukelia stuburo nervus dirginanti raumenų įtampa, nes nuo ilgo stovėjimo ar nejudraus sėdėjimo šiai sričiai tenka didelis krūvis.
Aštri aitriosios paprikos veiksmingoji medžiaga kapsaicinas intensyviai stimuliuoja odos šilumos receptorius ir gali numarinti skausmo nervus. Ji skatina kraujo cirkuliaciją, sušildo raumenis, todėl jie gali atsipalaiduoti.
Naudojimo būdas: tepalėliai arba pleistras su kapsaicinu (parduodami vaistinėse). naudojami pagal nurodymus, jų negalima laikyti ant odos ilgiau kaip 2 dienas, kad išvengtume jos sudirgimo. Kapsaicinas ypač gerai padeda nuo strėnų (nugaros apatinės dalies) skausmų.
Laikykite nugarą šiltai, vilkėkite ilgus megztinius, venkite skersvėjų. Mankštinkitės ir stiprinkite nugaros raumenis. Jei stiprūs skausmai užsitęsia ilgiau kaip porą dienų, kreipkitės į gydytoją.

7. Gluosnio žievė – nuo mėnesinių skausmųPer mėnesines susitraukinėja gimda. Tokiu būdu išstumiama gimdos gleivinė, kad galėtų susidaryti nauja. Susitraukinėjimas ir išstūmimas dirgina skausmo nervus.
Augalinę medžiagą saliciną iš gluosnio žievės žmogaus žarnynas ir kepenys paverčia skausmą malšinančia salicilo rūgštimi. Ši rūgštis slopina uždegimą, malšina skausmus, ypač mėnesinių.
Naudojimo būdas: arbata. 1 kaupiną šaukštelį susmulkintos arba sutrintos į miltelius gluosnių žievės užpilkite 150 ml šalto vandens, palaikykite per naktį. Užvirinkite, 5 min. leiskite prisitraukti, nukoškite. Per dieną išgerkite 3-5 stiklines arbatos. Jei skausmai labai stiprūs, galima išgerti net 5-9 stiklines arbatos per dieną.
Negulėkite, stenkitės kuo daugiau judėti. 2-3 dienas prieš mėnesines ir jų metu kasdien uždėkite ant pilvo šildyklę ir palaikykite 20 minučių. Šiluma atpalaiduoja gimdos raumenis, skatina kraujo cirkuliaciją ir palengvina gimdos susitraukinėjimus.

8. Imbieras – nuo raumenų įtampos
Nuo streso, rūpesčių, nerimo nevalingai įsitempia sprando ir pečių raumenys. Jie gauna mažiau deguonies, todėl tampa nepaslankūs, sukietėja. Į tai reaguoja raumenų skausmo nervai.
Tyrimai parodė, kad imbiere esanti aštrioji medžiaga gingerolis veikia panašiai kaip aspirinas ir slopina skausmą. Be to, gingerolis ir eteriniai aliejai gerai sušildo raumenis, nes skatina kraujo cirkuliaciją.
Naudojimo būdas: aliejinis tepalas. Nuskuskite 1 šviežią imbiero šaknį, smulkiai sutarkuokite ir išsunkite sultis. Sumaišykite 1 dalį sulčių su 5 dalimis migdolų aliejaus. Įtrinkite juo pečius ir sprandą, gerai išmasažuokite. Procedūrą atlikite ryte ir vakare. Imbiero aliejaus galima nusipirkti vaistinėje.
Kasdien mankštinkite pečius ir sprandą. Jei tenka ilgai sėdėti, dažniau keiskite kūno padėtį ir kas valandą atsistokite, pavaikščiokite 5 minutes, pajudinkite rankas.




Paskutinį kartą redaguota Gilė - Sekmadienis, 2012.08.26, 21:13
Atsijungęs
Gilė Data: Sekmadienis, 2013.02.03, 15:00 | Žinutė # 11
Super ištikimas

  (LT


Registracijos data 2009.06.16

Grupė: Artimas
Lygis:
Miestas:Kaunas

Žinutės: 1194
Apdovanojimai: 37
Lytis: Moteris

Įvertinimas
Už dalyvavimą konkurse...Parodyk savo Kalėdinę eglutę Už dalyvavimą konkurse...Meilės dienai artėjant Už artumą Už 10 žinučių Už 50 žinučių Už 100 žinučių Už 500 žinučių Už 1000 žinučių


Obuoliais galima mėgautis ištisus metus, tačiau ar žinojote, kad tai ne tik skanėstas, bet ir vaistas? Štai keli įdomūs faktai.

Obuoliai ilgina gyvenimą
Išanalizavę 25 000 žmonių nuo 49 iki 79 metų amžiaus duomenis, mokslininkai iš Kembridžo universiteto padarė išvadą: suvalgant po obuolį per dieną, galima pailginti gyvenimą 3 metais.
Šiuose vaisiuose daug ląstelienos ir pektino. Pektinas – tai gamtinis polimeras, gebantis sugerti kenksmingas medžiagas (radioaktyviąsias medžiagas, sunkiuosius metalus, cholesterolį) ir pašalinti jas iš organizmo. Jis išvalo žarnyną, atkuria jo mikroflorą, valo kraują ir stiprina imunitetą. Visa tai iš tiesų prideda papildomų gyvenimo metų.

Saugo nuo vėžio
Įrodyta, kad obuoliuose yra itin daug laisvųjų radikalų poveikį neutralizuojančių antioksidantų. Minkštime pastarųjų netrūksta, bet dar daugiau rastume žievelėje. Joje aptikta triterpenoidų – organinių junginių, blokuojančių vėžinių ląstelių dauginimąsi pieno liaukose, kepenyse ir storojoje žarnoje.

Užkerta kelią širdies ligoms
Floridos universiteto mokslininkai 1 metus stebėjo moterų grupę. Tiriamųjų amžius svyravo nuo 45 iki 65 metų. Jos kasdien į savo racioną įtraukdavo po 75 g džiovintų obuolių ir reguliariai duodavo kraujo cholesterolio lygio tyrimams. Po 6 mėnesių blogojo cholesterolio sumažėjo vidutiniškai 23 %, be to, moterys numetė maždaug 1,5 kg svorio.

Palengvina virškinamojo trakto ligas
Ląsteliena stimuliuoja žarnyno veiklą ir palaiko jo mikroflorą, padeda kovoti su vidurių užkietėjimu. Organinės rūgštys padeda geriau įsisavinti maistą ir taip pat yra reikalingos sveikos žarnyno mikrofloros palaikymui. Daugelis gydytojų siūlo valgyti obuolius pacientams, turintiems kepenyse akmenų, nors nėra mokslinių duomenų, rodančių, kad obuoliai gali juos ištirpinti.
Rūgščių obuolių nederėtų valgyti paūmėjus gastritui, pankreatitui ar sergant skrandžio opa, tačiau jeigu juos kepsite – nieko baisaus nenutiks. Specialistų teigimu, šie vaisiai pasižymi unikaliu fermentų ir mikroelementų deriniu, stimuliuojančiu skrandžio veiklą.

Padeda sulieknėti
Jeigu pyragėlius pakeisite obuoliais, svoris tikrai nuktis. Vis dėlto reikia nepamiršti, kad šiuose vaisiuose yra gana daug angliavandenių ir cukraus, jie gerina apetitą, tad visiškai dietiniu maistu obuolių nepavadinsi. Sėklose daug jodo, tačiau žmonėms, kurių skrandis labai jautrus, jų valgyti nerekomenduojama.

Kokie obuoliai patys naudingiausi
Surenkami savo laiku. Jeigu jie nokinami lentynose, naudingųjų medžiagų gausite mažiau.
Nelabai išvaizdūs. Mokslininkų manymu, lyginant su išvestinėmis kultūromis, laukiniuose vaisiuose maistingųjų medžiagų yra 15 % daugiau.

Lygiu ir standžiu paviršiumi (beje, kuo daugiau obuoliuose geležies, tuo greičiau prakandus ar atpjovus gabaliuką jie tamsėja).
Obuolių spalvos pasirinkimas priklauso tik nuo jūsų. Žalios spalvos vaisiai laikomi dietiniais ir hipoalerginiais, juose yra daugiau rūgščių ir vitamino C, mažiau cukraus. „Spalvotuose“ obuoliuose daugiau pektino ir antioksidantų.
Vidutinio dydžio. Labai dideli obuoliai būna arba pernokę, arba prisigėrę „chemijos“, o smulkūs – neprinokę.
Aromatingi. Juntamas kvapas reiškia, kad vaisiai brandūs (tai reiškia, kad naudingųjų medžiagų turi daugiau).

Šaltinis - http://www.sveikata.lt/straips....&page=1


Atsijungęs
Forumas » Kulinarijos klubas » Diskusijos apie maistą » Naudingi patarimai
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:



Nuoširdžiausi sveikinimai šiandien švenčiantiems  gimtadienį

Forumo statistika
Atnaujintos temos Populiariausios temos Šiandien apsilankė Nauji nariai
  • kūdikio miego kokybė    
  • auto galios didinimas    
  • Popierius    
  • Vaikų kambarys    
  • power bankas    
  • vaikiška antklodė    
  • investavimas    
  • gražūs auto numerių rėmeliai    
  • Žaidimas 
  • "a la kavinukė" 
  • A la kavinuke 
  • ''a la kavinukė'' - nepraeik pro šalį 
  • Susipažinkime... 
  • Mūsų augintiniai 
  • Kas neaišku, rašykite čia 
  • Pėdkelnės ir viskas apie jas 
  • Anekdotai 
  • Linksmieji vaizdeliai 
  • sodybasvetaine  2023.12.28
  • developperhanane  2023.11.10
  • sebastiankr72  2023.10.30
  • karilekamo  2023.07.27
  • mariuspijunas  2023.06.28
  • edvinasum  2023.06.23
  • tylingotofoto  2023.05.16
  • airidask  2023.01.30
  • msimanskis  2022.07.12
  • oxioxi  2022.06.18

  • Garbės lenta
    Pagal žinučių kiekį Pagal komentarų kiekį Pagal reputaciją Pagal lygį
  • Aukse (2754)
  • grandma (2498)
  • INDRE-VENE (2040)
  • Laurituke (1911)
  • sonyvega (1222)
  • Gilė (1194)
  • karpis (906)
  • laurintare (322)
  • sandrulia7 (299)
  • roze (262)
  • Aukse (164)
  • grandma (115)
  • INDRE-VENE (59)
  • sonyvega (24)
  • Svaja (22)
  • laurintare (15)
  • banginiukas2 (13)
  • Laurituke (9)
  • Erikatave (8)
  • roze (7)
  • Aukse (10)
  • Laurituke (5)
  • INDRE-VENE (5)
  • Atide (4)
  • sandrulia7 (3)
  • Gilė (3)
  • Aurelija (2)
  • Amforo (2)
  • ♥OhO♥ (1)
  • benitux (1)
  • Aukse grandma 
    INDRE-VENE Laurituke 
    sonyvega Gilė 
    karpis laurintare 
    sandrulia7 roze 
     

    Visos teisės saugomos

    Auksės svetainė © 2024 Svetainė veikia per ir