Tešlai reikės: *3 stiklinės miltų, *1 stiklinė pieno, *1 pakelis sausų mielių (10 g), *50 g sviesto, *2 kiaušiniai, *1 valg. šaukšt. cukraus, *žiupsnelis druskos. Įdarui: *500 g šviežių grybų, *1 didelė svogūno galva, *druskos ir pipirų pagals skonį, *1 valg. šaukšt. miltų.
2 stiklines miltų prasijokite, suberkite druską ir cukrų, įmuškite
kiaušinius. Truputį pašildytame piene išleiskite mieles su 1 valg.
šaukšt. miltų ir 1 arbat. šaukšt. cukraus ir pastatykite šiltai. Kai
mielės ims “vaikščioti”(burbuliuoti), supilkite jas į dubenį su miltais.
Tešlą gerai išminkykite ir pastatykite dubenį šiltai (galima įstatyti į
kitą puodą su karštu vandeniu), kad tešla pakiltų. Kai tešla padidės
2-3 kartus, ją dar kartą išminkykite ir pakartokite visą procedūrą dar
2 kartus. Paskui tešlą padėkite ant miltais pabarstyto švaraus
paviršiaus ir gerai išminkykite, pridedant, jei reikia, miltų.
Tešlą padalinkite į 2 dalis – didesnę ir mažesnę. Didesnę dalį
iškočiokite ir išklokite ja kepimo formos dugną, paliekant kaip galima
aukštesnius kraštus. Uždenkite servetėle ir palikite 15 min.
Įdarui nuvalykite grybus, supjaustykite juostelėmis ir pakepinkite
svieste kartu su susmulkintu svogūnu. Baigiant kepinti pabarstykite
grybus 1 valg. šaukštu miltų, kad skystis sutirštėtų.Paruoštą įdarą sukrėskite ant apatinio paruošto kepimui pyrago sluoksnio.
Mažesnę dalį tešlos iškočiokite apskritimo forma ir uždenkite juo
pyrago viršų. Užspaudykite pyrago kraštus, pirštu viduryje padarykite
duobutę ir patepkite pyragą išplaktu kiaušinio tryniu. Palikite 15
min., paskui kepkite 210-240° karštumo orkaitėje maždaug 30 min. Pyragą
geriau patiekti karštą.
|