Pleiskanojant odai ar susirgus uždegimu, patariama trintas bulves
maišyti su kvietiniais miltais. Gautą masę storu sluoksniu tepame ant
veido ir uždengiame sultyse išmirkyta servetėle. Kaukę reikia laikyti
apie 20 minučių, po to nuplauti per pusę su vandeniu skiestu šaltu
pienu.
Esant alerginėms dėmėms, randams nuo nudegimų, trūkusioms
kraujagyslėms, veidą kas dieną reikia trinti šviežios bulvės skiltele.
Bulvių kaukė atgaivina odą, pašalina nuovargio pėdsakus. Sutrinkite
karštą bulvę, įdėkite kiaušinio trynį ir įpilkite truputį pieno, kad
gautumėte tirštą košę. Šiltą kaukę užtepkite ant veido ir uždenkite
šiltu vilnoniu audiniu. Laikykite 20 minučių. Nuplaukite pradžioje
šiltu, po to šaltu virintu vandeniu.
Bulvių kaukė ne tik
atgaivina, bet ir maitina bei lygina susiraukšlėjusią veido odą. Sausa
oda tampa švelni, lygi ir tampri. Moterims, sulaukusioms
keturiasdešimties metų amžiaus, rekomenduojama šviežių su lupenomis
išvirtų bulvių kaukė. Sutrinkite bulvę, sumaišykite su grietinėle ir
užtepkite ant veido. Po 20 minučių nuplaukite.
Kaukė „Jaunas
kaklas“ : virtą trintą bulvę sumaišykite su trupučiu daržovių sulčių
(morkų, agurkų ar pomidorų) ir užtepkite ant kaklo. Apsukite kaklą
šiltu šaliku. Po 15 minučių nuplaukite šiltu vandeniu.
Jei
jūsų paakiai patamsėję, bulvių kaukė – geriausia priemonė. Sutarkuokite
šviežią bulvę, įvyniokite į marlę ir 15 minučių uždėkite ant užmerktų
akių. Vanduo, kuriame virė bulvės, – puiki antibakterinė ir
minkštinanti priemonė. Juo reikėtų praustis.
Jei kas dieną 5
minutėms įmerksite rankas į bulvių viralą, oda taps švelnesnė. Vonelės
su bulvių nuoviru – puiki priemonė lūžinėjantiems nagams. Kas dieną
vartojamas koncentruotas bulvių viralas gali nugalėti net ir grybelinę
infekciją (žinoma, neįsisenėjusią).
Naudodami bulves kaip kosmetinę priemonę, nepamirškite, kad beveik visi jose
esantys vitaminai tirpsta vandenyje. Nevirkite bulvių dideliame kiekyje
vandens. Taip pat nelaikykite nuskustų bulvių vandenyje: per 15 minučių
iš bulvės gali dingti nemažai naudingų mikroelementų. Nuskustas bulves
reikia naudoti iškart.
Bulves geriau dėti į verdantį vandenį –
jos greičiau išvirs ir išsaugos visus vitaminus bei mikroelementus.
Vitaminų yra bulvės minkštime, todėl reikėtų skusti plonai, tik
viršutinį sluoksnį.
Būkite atsargios su pažaliavusiomis ar
sudygusiomis bulvėmis – jose yra kenksmingos medžiagos solanino.
Skutant tokias bulves, būtina nupjauti storą minkštimo sluoksnį,
pašalinti akutes ir patamsėjimus. Niekada nevirkite skardiniame ar
variniame inde: taip prarandamas didelis vitamino C kiekis. Verdant
garuose šio vitamino išlieka du kartus daugiau nei verdant vandenyje.
Daugiau vitamino C yra su lupenomis virtose bulvėse.