Senovėje druska buvo tokia brangi prekė, kad
ja net buvo atsiskaitoma už darbą. Nors šiais laikais su druska, kaip
turto simboliu, per vestuves pasitinkami į namus grįžę jaunieji, tačiau
mitybos specialistai ragina jos vartoti kuo mažiau.
Organizmui būtino druskos kiekio yra natūraliuose maisto
produktuose, teigia Parmos universiteto klinikos mitybos profesorius
Andrea Strata. Kita mitybos specialistė - Annarosa Prietaroli tikino,
jog druskai skonio suteikia soda. Šio mineralo organizmui per dieną
pakanka nuo 0,1 iki 0,6 gramo. Tačiau Italijos vartotojų sąjungos
duomenimis, išsivysčiusiose šalyse per metus vienas žmogus suvartoja
nuo 2,5 iki 5 kilogramų druskos. Tai reiškia, kad kasdien jis suvalgo
apie 7-15 gramų druskos, kurioje yra 2,80-6 gramai sodos. Tai gerokai
daugiau nei mitybos mokslo nustatytos ribos: iki 6 gramų druskos ir iki
2 gramų sodos per parą. Soda yra būtina natūraliai organizmo vandens
pusiausvyrai. Tačiau ekspertai ragina riboti druskos vartojimą, nes
sodos perteklius kenksmingas sveikatai. Sodos perteklius gali sąlygoti
aukštą kraujospūdį ir sukelti širdies ligas, - perspėja A. Pretaroli. -
Be to , gali sukelti skrandžio vėžį, kaulų ligą osteoporozę, nes
skatina kalcio šalinimą iš organizmo. Per daug druskos skatina skysčių
kaupimąsi, todėl skatina celiulito vystymąsi. Daugelyje maisto produktų
jau yra apie dešimt procentų organizmui reikiamo druskos kiekio.
Valgydami gamyklose apdorotą greitam vartojimui paruoštą maistą gauname
apie 60 procentų druskos dienos normos. Likusią dalį turėtume pridėti
ruošdami maistą. "Druskos yra geriamajame vandenyje, gyvulinės kilmės
maiste, duonoje, daržovėse, kečupe, garstyčiose, įvairiuose sultinio
kubeliuose", - vardijo A.Pretaroli.
Druską keiskite aromatinėmis žolelėmis
Mitybos profesorius A.Strata ragina pakeisti druską aromatinėmis
žolėmis bei prieskoniais. "Daugelis yra įsitikinę, kad druska suteikia
maistui skonio, - sakė Italijos specialistas. -Tačiau tai tėra įprotis
ir visiška netiesa. Maistui skonio vietoj druskos gali suteikti tokios
aromatinės žolės kaip svogūnai, bazilikai, petražolės ar prieskoniai -
pipirai, aitriosios paprikos, muskatų riešutai, imbieras, šafranai".
Maistui pagardinti tinka ir citrinų sultys, natūralus obuolių ar vyno
actas. "Aromatinės žolės bei prieskoniai suteikia maistui skonį, spalvą
bei kvapą. Be to, jose yra eterinių aliejų, kurie gerina virškinimą,
išvalo žarnyną", - pridūrė A.Pretaroli.
Visi mitybos specialistai pataria riboti jau paruoštus maisto
produktus, kuriuose paprastai gausu druskos: rūkytus mėsos gaminius,
sūrį, duoną, konservuotus maisto produktus. "Net perkant paruoštus
bulvių, mėsos ir kitus prieskonius būtina atidžiai perskaityti etiketę,
kurioje nurodoma produkto sudėtis", -įspėja A. Strata. O į vaikų iki
vienerių metų maistą specialistai ragina iš vis nedėti druskos.
|