Senovės Romos mąstytojai morką vadino daržovių karaliene. Vitaminų
gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos
produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai,
baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių
navikų susidarymą.
Ar žinote, kad:
- graužiant žalią morką, stiprėja dantenos, mažėja mikrobų burnoje ir
visame organizme,
- morkų sultys ypač efektingos maišant jas su burokėlių, agurkų ar kitų
daržovių bei vaisių sultimis,
- morkas rekomenduojama valgyti su augaliniais aliejais, pienu ar
grietinėle, nes tik tuomet jose esantis karotinas virsta vitaminu A,
- mažiau karotino organizmas pasisavina, kai trintos morkos valgomos su
cukrumi,
- morkose yra virškinimo trakto veiklą gerinančios celiuliozės, todėl
vaikams, kuriuos dažnai kamuoja vidurių užkietėjimas, ryte ir vakare reikėtų
duoti po 1-2 arbatinius šaukštelius tarkuotų morkų,
- dalis vitaminų žūsta morkas verdant ar kepant, todėl morkas
patariama dėti į verdantį vandenį ir virti ant mažos ugnies.
- Verta prisiminti, kad vitaminai ypač greitai suyra, kai morkos laikomos
atvirame inde. Džiovintose morkose vitamino C nėra, o B grupės vitaminai,
mikroelementai išlieka, morkos ilgai išsilaiko šaldytuve, vėsioje vietoje
sudėtos į sausą smėlį.
Biologiškai
aktyvios medžiagos, esančios morkose:- stiprina viso kūno gleivines,
- aktyvina medžiagų apykaitą ląstelėse, padeda joms atsinaujinti, stabdo
jų senėjimo ir degeneracijos procesus,
- stimuliuoja nagų ir plaukų augimą,
- gerina odos būklę, didina jos elastingumą,
- stiprina imunitetą,
- gerina regėjimą,
- stiprina širdį ir kraujagyslių sistemą,
- aktyvina spermos susidarymą ir jos gyvybingumą,
- padeda įveikti stresą.
|