;">
Pagrindinis Forumas Fotoalbumas Svečių knyga
Navigacija


Katalogas
Apie sveikatą [35]
Apie grožį [24]
Tarp mūsų mergaičių... [23]
Kulinarinės gudrybės [36]
ir visa kita, kas susiję su maistu,jo sudėtinėmis dalimis
Kaklaraiščio rišimas [5]
Sportas- geros savijautos šaltinis [14]
Vaikai - tai mūsų turtas [18]
Anglų kalbos pamokėlės [33]
Verti dėmesio straipsniai [7]
Išmintis pagal senolius [16]
Naudinga informacija [10]


Pranešimų lietus


Laisvalaikis



Tegu skamba muzika Tavo širdyje...




    Nusišypsok...


    Komentarai


    Naujausi nariai
  • sodybasvetaine  2023.12.28
  • developperhanane  2023.11.10
  • sebastiankr72  2023.10.30
  • karilekamo  2023.07.27
  • mariuspijunas  2023.06.28
  • edvinasum  2023.06.23
  • tylingotofoto  2023.05.16
  • airidask  2023.01.30
  • msimanskis  2022.07.12
  • oxioxi  2022.06.18

  • Narių statistika
    Iš viso
    7012
    Per mėnesį: 0
    Per savaitę: 0
    Vakar: 0
    Šiandien: 0


    Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
    Pagrindinis » 2009 » Kovas » 23 » Vestuvių rytą žiniuonė pataria daugiau čiaudėti
    00:10
    Vestuvių rytą žiniuonė pataria daugiau čiaudėti

    Pavasaris ir vasara - vestuvių metas. Šiais laikais būsimieji jaunavedžiai dažnai kreipiasi į astrologus norėdami sužinoti, kada jiems pasirinkti vestuvių datą, kad gyvenimas šeimoje būtų laimingas.

    Mūsų senoliai santuokai ruošdavosi laikydamiesi įvairiausių papročių, paisydami prietarų, naudodami magiškas apeigas. Pasak kaunietės žiniuonės Juditos Kaminskienės, jų būta devynios galybės - pradedant nuotakos rūbais ir baigiant vestuvių stalo paruošimu. Apie senolių išmintį ir magiškus ritualus, kurie buvo atliekami per piršlybas ir vestuvių dieną, žiniuonei kadaise papasakojo jos močiutė, kuri pati tekėjo laikydamasi senųjų papročių ir paisydama prietarų.

    Geras ženklas - pamatyti vorą

    Žengdama prie altoriaus, jaunoji į batelį įsidėdavo monetą. Tikėta, kad tuomet santuoka bus laiminga ir turtinga.

    Prieš vestuves jaunųjų namuose buvo patepamos visos girgždančios duris, išmetami įskilę indai - taip apsisaugoma nuo visų būsimų nelaimių.

    Jeigu nuotaka prieš vestuves pamato vorą - geras ženklas, rodantis, kad santuoka bus laiminga, namų neaplenks dovanos ir pinigai.

    Ruošiantis prieš vestuves grindis iššluoti būtina nuo durų į namų vidų, o ne atvirkščiai, nes kitaip kyla grėsmė visą turtą iššluoti lauk.

    Kad sėkmė nenusisuktų, eidami į bažnyčią, jaunieji negali pereiti jokios gatvės.

    Vestuvių rytą Judita Kaminskienė pataria kuo daugiau čiaudėti - tuomet santuoką lydės didelė laimė, tačiau ji bus nelaiminga, jeigu iš pat ryto pirmasis pamatytas žmogus bus jaunikis.

    Kad vedybinis gyvenimas būtų sotus, motina, sesuo arba močiutė jaunajai turi įverti savo auskarus. Kad šeimoje nebūtų pykčio ir lydėtų sėkmė, į jaunosios namus atvykusį jaunikį vestuvininkai privalo pasitikti su duona ir druska, o ant stalo pastatyti degančią žvakę.

    Priešais namų slenkstį galima užkurti mažą lauželį, kad jį peršokęs jaunavedys pas nuotaką ateitų energiškai apsivalęs ir už durų palikęs blogas mintis. Senovėje taip buvo atiduodama ir pagarba ugnies ir židinio deivei Gabijai.

    Saugokitės blogos akies

    Prietaringi senoliai paisydavo visų patarimų, kad jų vaikų ar artimųjų būsimos santuokos niekas neprakeiktų ir nenužiūrėtų bloga akis.

    Pasak J.Kaminskienės, jos močiutė kelioms kartoms perdavė labai svarbų pamokymą, kaip būsimą sąjungą su mylimuoju apsaugoti nuo pavydo ir svetimų blogų linkėjimų. Pirmiausia - jaunąją aprengti vestuviniais rūbais turi jos motina; į apatinius baltinius reikia įsegti žiogelį taip, kad jo galvutė žiūrėtų į viršų.

    Iš namų tiek jaunąją, tiek jaunikį būtinai turi išlydėti triukšminga muzika, dainos ir garsūs šūksniai. Manoma, kad tai išbaido piktąsias dvasias.

    Jeigu jaunoji trokšta mylimąjį apsaugoti nuo viliotojų ir pagundų, ji turėtų būsimam vyrui atsargiai užminti ant bato ir paliesti jį vestuvinės suknelės kraštu.

    Pirmoji pamergė prie altoriaus turėtų pataisyti jaunosios suknelės klostę. Tikėta, kad tuomet būsimoji šeimos motina lengviau gimdys vaikus.

    Po jungtuvių pirmosios nakties guolyje būtinai reikėtų padėti šermukšnių šakelę. Senoliai prietaringai tikėjo, kad tai - pagrindinė santuokos apsauga nuo visų blogybių.

    Žiedo magija ir vestuvių ženklai

    Jeigu prie vestuvių vaišių stalo sėdi 3 moterys tokiu pat vardu, viena jų netrukus ištekės. Tas, kuris pirmas iš karto po jaunųjų įžengs į jų namus, netrukus šoks savo vestuvėse.

    Po vestuvių puotos einant gulti reikėtų po pagalve padėti vestuvinio pyrago trupinėlį - tikėta, kad tada išsipildys sapnai ir norai.

    Labai svarbu, kad vestuvininkai išeitų pro tas pačias duris, pro kurias ir įėjo - kitaip, pagal prietarą, išsineš jaunavedžių laimę.

    Vestuvių dalyvių skaičius turi būti lyginis. Vestuviniai apdarai turi būti nauji ir niekieno nenešioti, antraip lauk nemalonumų.

    Senoliai karietas, kuriomis į bažnyčią būdavo vežami jaunavedžiai, puošdavo angelais, medžiaginėmis lėlėmis. Tikėta, kad apsaugos nuo blogos akies.

    Per vestuvių pokylį, kai sutemsta, jaunieji turėtų išeiti į lauką ir pažiūrėję į žvaigždes mintyse jų paprašyti visų svajonių išsipildymo.

    Žiniuonė J.Kaminskienė, pamokyta savo močiutės, primena, kad jaunieji per puotą negali išgerti daugiau nei tris taureles stipriųjų gėrimų, o susirinkę svečiai juos turi sveikinti paliesdami drabužių skverną, kišenę ar suknelės klostę.

    Su svarbiausiu ištikimybės ir meilės simboliu - vestuviniu žiedu susijęs ne vienas magiškas ritualas ir prietaras. Niekam negalima duoti matuotis vestuvinio žiedo, nes santuokai kyla grėsmė. Kol dar nėra įvykusios jungtuvės, jokiu būdu negalima nešioti vestuvinio žiedo. Kaunietė žiniuonė sako, kad nepaklausius šio patarimo vestuvių metu užgrius nelaimės.

    Vestuvinis žiedas turi būti be jokių brangakmenių, visai naujas, nukaltas iš aukso arba žalvario. Šie geltonos spalvos metalai turi ypač stiprią apsauginę galią.

     šaltinis...
    lrytas.lt
    2007-05-15 05:01
    Kategorija: Tarp mūsų mergaičių... | Peržiūra: 5571 | Įkelta: Aukse
    Iš viso komentarų: 0
    Tik registruoti vartotojai gali komentuoti
    [ Registracija | Prisijungti ]
     



     Atvykote kaip: Svečias



    Svečias

    Malonu JUS čia matyti!




    Kalendorius
    «  Kovas 2009  »
    SPrATrKPnŠ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031





    Paieška


    Draugai/Reklama


    Atsitiktinis straipsnis


    Įvertinimas
    Jūsų nuomonė apie svetainę
    Iš viso: 1319
    Ačiū už atsakymą


    Lankomumas


    Apklausa
    Kaip sužinojoe apie šią svetainę?
    Iš viso: 911
    Ačiū už atsakymą



    Statistika

    Iš viso 1
    Svečias 1
    Šiuo metu prisijungę 0


     

    Visos teisės saugomos

    Auksės svetainė © 2024