;">
Pagrindinis Forumas Fotoalbumas Svečių knyga
Navigacija


Katalogas
Apie sveikatą [35]
Apie grožį [24]
Tarp mūsų mergaičių... [23]
Kulinarinės gudrybės [36]
ir visa kita, kas susiję su maistu,jo sudėtinėmis dalimis
Kaklaraiščio rišimas [5]
Sportas- geros savijautos šaltinis [14]
Vaikai - tai mūsų turtas [18]
Anglų kalbos pamokėlės [33]
Verti dėmesio straipsniai [7]
Išmintis pagal senolius [16]
Naudinga informacija [10]


Pranešimų lietus


Laisvalaikis



Tegu skamba muzika Tavo širdyje...




    Nusišypsok...


    Komentarai


    Naujausi nariai
  • sodybasvetaine  2023.12.28
  • developperhanane  2023.11.10
  • sebastiankr72  2023.10.30
  • karilekamo  2023.07.27
  • mariuspijunas  2023.06.28
  • edvinasum  2023.06.23
  • tylingotofoto  2023.05.16
  • airidask  2023.01.30
  • msimanskis  2022.07.12
  • oxioxi  2022.06.18

  • Narių statistika
    Iš viso
    7012
    Per mėnesį: 0
    Per savaitę: 0
    Vakar: 0
    Šiandien: 0


    Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
    Pagrindinis » 2009 » Kovas » 23 » Kaip prižiūrėti audinius?
    00:19
    Kaip prižiūrėti audinius?

    Nežinote, kaip prižiūrėti vienus ar kitus audinius, kuo viskozė skiriasi nuo vilnos? Tuomet ši informacija jums bus aktuali ir įdomi.

    NATŪRALŪS PLUOŠTAI

     

    VILNA

     

    Savybės:

    Pagrindinė žaliava avies vilna. Labiausiai vertinama merino vilna, nes šios rūšies verpalai yra vienodo storio, ploni ir šviesios spalvos.

    Vilna puikiai išlaiko šilumą, atstumia drėgmę, leidžia kūnui kvėpuoti.

    Trūkumas- vilna stipriai lamdosi. Dėl to vilnoniai audiniai dažniausiai yra maišomi su sintetiniais pluoštais, kurių dėka audinys įgauna tvirtumo ir mažiau lamdosi.

    Priežiūra:

    Vilna skalbiama tik vėsiame vandenyje, negręžiama. Džiovinama horizontaliai, nes šlapios vilnos svoris gali būti iki trijų kartų didesnis, todėl drabužis gali prarasti formą. Lyginama tik per drėgną audeklą.

     

    New wool

    Savybės:

    Taip žymima vilna tik tada, jei audinys išaustas iš pluošto, kuriame vilna naudojama pirmą kartą; jei audinio sudėtyje yra >25% vilnos, ir jeigu audinio sudėtyje yra tik vienas kitoks pluoštas. Vilna /new wool/ yra sutinkama drabužiuose pažymėtuose “WOOLMARK” ženklu, kuris yra kokybiško vilnonio pluošto garantas. Jei audinys yra 100% vilna, tada naudojamas žymėjimas “PURE NEW WOOL”.

    Priežiūra:

    Kaip ir paprasta vilna.

    Angoros vilna

     

    Savybės:

    Gaunama iš Angorinių triušių vilnos. Ši vilna yra pati minkščiausia vilnos pluošto rūšis, tačiau audiniuose jos nebūna daug, nes nepatvari.

    Priežiūra:

    Kaip ir paprasta vilna.

    Moheros vilna

     

    Savybės:

    Gaunama iš Angoros ožkų vilnos. Moheros vilna yra ir tvirta, ir minkšta.

    Priežiūra:

    Kaip ir paprasta vilna.

     

    Kašmyro vilna

    Savybės:

    Brangiausia vilnos rūšis. Gaunama iš Kašmyro ožkų vilnos. Pluoštas labai minkštas, tvirtas ir blizgus.

    Priežiūra:

    Kaip ir paprasta vilna.

     

    MEDVILNĖ

     

    Savybės:

    Pluoštas gaunamas iš medvinės žiedų. Medvilnė gerai sugeria drėgmę, leidžia kūnui kvėpuoti, yra tvirtas. Audinys labai glamžosi, tačiau cheminio apdorojimo būdu gaunami EASY CARE ir NON IRON audiniai, kurie nesiglamžo.

    Priežiūra:

    Pakankamai atsparus skalbimo temperatūrai audinys, todėl renkantis skalbimo temperatūrą reiktų atkreipti dėmesį į spalvos intensyvumą ir kitus pluoštus esančius audinyje.

     

    RAMIE

    Savybės:

    Ramie naudojamas nuo senovės laikų, plačiau žinomas kaip Kinijos žolė. Ramie yra pats tvirčiausias išaugalinės kilmės pluoštų. Šis pluoštas nėra elastingas, todėl reiktų vengti stipriai lyginti aštrias klostes. Natūralus ramie pluoštas yra baltas ir žvilgus, kaip šilkas. Ramie gana glamžus, itin minkštas, todėl maišomas su medvilne, ar į medvilnę įmaišytu poliesteriu. Kadangi gerai sugeria drėgmę, itin komfortiškas vasarą. Pluoštas atsparus silpniems šarmams, mirkymui, šviesai, pelėsiui, kandims. Tamsios spalvos drabužiai po daugelio skalbimų gali kiek išblukti.

    Priežiūra:

    Priežiūra skirtingai nuo pluošto gali labai skirtis- nuo visai paprastos iki atsargios priežiūros. Geriausia būtų skalbti kaip jautresnius mezginius: vėsiame vandenyje, lėtai centrifuguoti, džiovinti horizontalioje padėtyje.

     

    LINAS

    Savybės:

    Pluoštas gaunamas iš linų. Linas labai tvirtas (2-3 kartus tvirtesnis už medvilnę), puikiai sugeria drėgmę, vėsina kūną, atrodo elegantiškai, todėl dažniausiai naudojamas vasariškų drabužių audiniuose. Linas glamžus, bet ir lengvai lyginamas, todėl drabužiuose dažnai yra maišomas su vilna, poliesteriu, tačiau nors ir mažiau, bet vis tiek glamžosi. Taip pat linas linkęs kiek trauktis.

    Priežiūra:

    Linas nereiklus temperatūroms, priežiūrai, todėl renkantis skalbimo temperatūrą reiktų atkreipti dėmesį į spalvos intensyvumą ir kitus pluoštus esančius audinyje.

     

    ŠILKAS

    Savybės:

    Verpalai, gaunami iš šilkverpių drugių lėliukių. Pluošto vertė tiesiogiai priklauso nuo gauto siūlo ilgio. Šilkas prabangiai atrodo, vasarą gaivina kūną, o žiemą šildo. Šilkas naudojamas tiek kaip 100% pluoštas, tiek su kitais pluoštais, dažniausiai su vilna.

    Priežiūra:

    Šilką reikia skalbti itin atsargiai, šiltame vandenyje, su skalbimo priemonėmis be baliklių. Džiovinti pavėsyje, lyginti be garo, tik iš blogosios pusės, ir tik visiškai išdžiūvusį drabužį. Lengvai pažeidžiamas alkoholio, plaukų lako, kvepalų. Jei ištepėt šilkinį drabužį, JOKIU BŪDU nevalykit dėmės drėgnu audeklu! Sausą valymą reikia atlikti tuoj pat po gaminio sutepimo, informuojant valyklos darbuotoją kur yra dėmė ir kiek ilgai ji ten yra.

     

     

    VISKOZĖ

    Savybės:

    Viskozė yra natūralus pluoštas, cheminiu būdu gaunamas iš celiuliozės. Pluoštas lengvas, gerai sugeria drėgmę, suteikia drabužiui prabangią išvaizdą. Tačiau viskozė yra ne labai tvirtas pluoštas, todėl reikalauja atsargios priežiūros, linkęs temptis.

    Priežiūra:

    Drabužius iš viskozės reikia gerai bet atsargiai gręžti, džiovinti horizontalioje padėtyje. Prieš skalbiant nemirkyti, neskalbti aukštoje temperatūroje.

     

    MODALAS

    Savybės:

    Modalas gaunamas iš specialiai apdorojamos celiuliozės, savybėmis panašus į medvilnę. Daug tvirtesnis pluoštas nei viskozė. Drabužiams su modalu charakteringas minkštas „barchatinis“ paviršius.

    Priežiūra:

    Modalo priežiūra panaši į medvilnės.

     

    SINTETINIAI PLUOŠTAI

     

    POLIESTERIS

    Savybės:

    Poliesteris yra cheminis pluoštas, gaminamas iš naftos. Poliesteris atsparus trinčiai, beveik nesiglamžo, yra tvirtas, nesugeria drėgmės, todėl greitai džiūsta. Poliesteris dažniausiai yra maišomas su vilna, medvilne, linu. Suteikia audiniui tvirtumo, ne taip glamžosi.

    Priežiūra:

    Poliesterio gaminiai nereikalauja ypatingos priežiūros. Rūbus kurie turi daug poliesterio reikia saugoti nuo karščio ir tiesioginių saulės spindulių. Taip pat reikia atkreipti dėmesį i drabužio etiketę, kur nurodyta kaip jį lyginti.

     

    POLIAMIDAS

    Savybės:

    Poliamidas yra sintetinis pluoštas, labai atsparus trinčiai (maždaug 10 kartų daugiau nei medvilnė ir 20 kartų nei vilna). Privalumai - nesiglamžo, elastingas, tvirtas. Tačiau labai elektrinasi, neatsparus šviesai, greitai blunka. Poliamidas dažniausiai naudojamas kaip priedas su natūraliais pluoštais. Jis suteikia gaminiui tvirtumo, ilgina tarnavimo.

    Priežiūra:

    Skalbiant negalima naudoti baliklių, lyginti tik per audeklą.

     

    ELASTANAS

    Savybės:

    Tai cheminis pluoštas, naudojamas kojinių, apatinio trikotažo gamyboje. Elastanas gali temptis iki 500% iš savo pirminės būsenos pilnai atsistatyti atgal. Audiniai, kuriuose yra 1-15% elastano yra tvirti, juos kur kas lengviau prižiūrėti, jie daug mažiau glamžosi.

    Priežiūra:

    Veikiamas prakaito elastanas praranda savo elastingumą, todėl nešvarių drabužių patariama ilgai nelaikyti neskalbtų.

     

    POLIURETANAS

    Savybės:

    Tai sintetinis pluoštas, visai neseniai pradėtas naudoti tekstilėje. Pluoštas įaudžiamas iki 15%. Suteikia audiniui kietumo. Pluoštas nelaidus orui, drėgmei.

    Priežiūra:

    Kadangi poliuretanas dažniausiai naudojamas paltinėse medžiagose, tai rūbai, turintys poliuretano valomi valyklose.

     

    POLIAKRILAS

    Savybės:

    Tai sintetinis pluoštas, pasižymintis patvarumu ir elastingumu. Nesiglamžo, sesugeria drėgmės, dėl to daro drabužį patvaresniu.

    Priežiūra:

    Kadangi poliakrilo drabužiuose būna labia mažai, tai priežiūra priklauso nuo kitų audinio sudedamųjų dalių.

     

    ACETATAS

    Savybės:

    Pluoštas gaunamas iš celiuliozės cheminiu būdu (sintetinis viskozės pakaitalas), savo išvaizda primena šilką, yra šiugždus. Pluoštas nesugeria drėgmės, nelabai glamžosi, labai gerai krenta, bet nėra itin tvirtas. Dažniausiai naudojamas pamušalo audiniams.

    Priežiūra:

    Kadangi pluoštas nėra tvirtas, būtina atsargi priežiūra, ypač valant chemikalais. Skalbti 30-40 laipsnių temperatūros vandenyje, lyginti iki 110 laipsnių įkaitintu lygintuvu.

     

    Kategorija: Verti dėmesio straipsniai | Peržiūra: 4175 | Įkelta: Aukse
    Iš viso komentarų: 0
    Tik registruoti vartotojai gali komentuoti
    [ Registracija | Prisijungti ]
     



     Atvykote kaip: Svečias



    Svečias

    Malonu JUS čia matyti!




    Kalendorius
    «  Kovas 2009  »
    SPrATrKPnŠ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031





    Paieška


    Draugai/Reklama


    Atsitiktinis straipsnis


    Įvertinimas
    Jūsų nuomonė apie svetainę
    Iš viso: 1319
    Ačiū už atsakymą


    Lankomumas


    Apklausa
    Kaip sužinojoe apie šią svetainę?
    Iš viso: 911
    Ačiū už atsakymą



    Statistika

    Iš viso 1
    Svečias 1
    Šiuo metu prisijungę 0


     

    Visos teisės saugomos

    Auksės svetainė © 2024