Auksės svetainė - ;">
Pagrindinis Forumas Fotoalbumas Svečių knyga
Navigacija


Katalogas
Apie sveikatą [35]
Apie grožį [24]
Tarp mūsų mergaičių... [23]
Kulinarinės gudrybės [36]
ir visa kita, kas susiję su maistu,jo sudėtinėmis dalimis
Kaklaraiščio rišimas [5]
Sportas- geros savijautos šaltinis [14]
Vaikai - tai mūsų turtas [18]
Anglų kalbos pamokėlės [33]
Verti dėmesio straipsniai [7]
Išmintis pagal senolius [16]
Naudinga informacija [10]


Pranešimų lietus


Laisvalaikis



Tegu skamba muzika Tavo širdyje...




    Nusišypsok...


    Komentarai


    Naujausi nariai
  • jurategasparaviciene  2016.12.02
  • irenosk  2016.11.28
  • liudmilaradaviciene  2016.11.25
  • onute1958  2016.11.21
  • dovarniukas  2016.11.21
  • ditora  2016.11.21
  • nireglina  2016.11.19
  • laurabaskeviciene  2016.11.19
  • bedarbe  2016.11.18
  • rajunciute92  2016.11.17

  • Narių statistika
    Iš viso
    6887
    Per mėnesį: 14
    Per savaitę: 1
    Vakar: 0
    Šiandien: 0


    Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
    Pagrindinis » 2009 » Gruodis » 3 » MILTINIAI KONDITERIJOS GAMINIAI
    22:04
    MILTINIAI KONDITERIJOS GAMINIAI
    Pagrindiniai  produktai  miltiniams  konditerijos  gaminiams  yra  miltai,  cukrus,  kiaušiniai, sviestas, margarinas, kakava, šokoladas, pienas, pieno produktai, vaisiai, uogos, uogienės, riešutai, prieskoniai, purintojai ir kt. 
    Pagal  panaudotus  purintojus  tešlos  skirstomos  į  mielines  ir  prėskas.  Prėskos  tešlos  būna: blynines, vaflinės, sluoksniuotos, plikytos, trapios, biskvitinės, meduolinės, baltyminės, migdolinės.

    Mielinė  tešla

    Mielinę  tešlą  kildina  ir  raugina  šviežios  arba  džiovintos  mielės.  Mielės  –  tai mikroorganizmai  (mielių  grybeliai).  Kai  tešla  rūgsta,  mielės  skaido  cukrų  ir  krakmolą;  susidaro alkoholis ir anglies dvideginis. Susidariusios dujos išpurena tešlą. Išrūgusios tešlos tūris padidėja 2 – 3 kartus. Ji būna saldžiarūgščio skonio, įgauna panašų į spirito kvapą. Lengvai paspaudus pirštu gerai išrūgusią tešlą, lieka įdubimas, tešlos gabalėlis, tempiamas rankomis, tįsta, netrūksta. Išrūgusi tešla pasidaro lengva, puri.
    Iš mielinės tešlos kepami pyragai, bandelės, vyniotiniai ir kt. 

    Trapi tešla

    Trapios tešlos gaminiai yra riebūs, sudaryti lyg iš mažų smiltelių. Todėl jie dar
    vadinami smėliniais. 
    Trapi  tešla  gaminama  iš  miltų,  cukraus,  riebalų,  kiaušinių.  Paskaninama  vanilinu,  romo esencija ir druska. Tešla išpurinama plakant arba cheminiais purintojais (amonio karbonatu, soda). 
    Ruošiama  kieta  ir  minkšta  trapi  tešla. Kieta  tešla  yra  plastiška,  ją  galima  kočioti.  Minkšta tešla  yra  tepios  konsistencijos.  Ji  kepama  formose  arba  spaudžiama  į  skardas  pro  konditerinį
    maišelį. 
    Tešla  maišoma  šaltoje  patalpoje  iš  šaltų  produktų.  Paruoštos  tešlos  temperatūra  19  -  20º.
    Šiltesnė tešla trupa, ją sunku kočioti. Tokią tešlą reikia nedelsiant atšaldyti.
    Iš  kietos  trapios  tešlos  gaminami  tortai,  sausainiai,  pyragai,  pyragaičiai.  Iš  minkštos  trapios tešlos dažniausiai kepami sausainiai.
     
    Kapota tešla

    Kapotos tešlos gaminiai skoniu panašūs į sluoksniuotos tešlos gaminius. Tešla
    ruošiama iš miltų, sviesto ir grietinės. Produktai turi būti šalti, patalpos temperatūra ne aukštesnė kaip 20ºC. 
    Atšaldytas  sviestas  sutarkuojamas  burokine  tarka  ir  sumaišomas  su  persijotais  miltais  arba kapojamas  peiliu  su  miltais,  kol  nelieka  sausų  miltų.  Tuomet  supilama  grietinė  su  joje  ištirpinta druska. Tešla greitai suminkoma į vieną gabalą. Paruošta tešla palaikoma apie 1 val. šaltai. 
    Tešla iškočiojama 3 mm storio lakštais, lakštai subadomi ir kepami pusgaminiai tortams. Iš kapotos tešlos paruošiami sausainiai, šulinėliai (valovanai). Kapotos tešlos gaminiai kepami 250º C
    temperatūroje. Kepant jie iškyla dėl susidarančių vandens garų.  

    Meduolinė  tešla

    Meduolinei  tešlai  ruošti  naudojami  miltai,  cukrus,  krakmolo  sirupas,
    riebalai, kiaušiniai, įvairūs prieskonių mišiniai (gvazdikėliai, cinamomas, kartieji ir kvapieji pipirai, kardamonas, imbieras, mėtos, vanilė ir kt.). Tešlai purinti naudojamas amonio karbonatas, soda. Į meduolinę tešlą dedamas medus, cukrus, degintas cukrus. 
    Iš meduolinės tešlos gaminami įvairūs meduoliai, medauninkai (iš plikytos tešlos).
     
    Bikvitinė  tešla

    Biskvitas  –  lengvas,  purus,  švelnaus  skonio  gaminys.  Iš  biskvitinės  tešlos
    kepami sausainiai, pyragai, pyragaičiai, tortai, vyniotiniai. 
    Biskvitiniai gaminiai drėkinami sirupais, pertepami kremais, vaisiniais įdarais.
    Biskvitas gaminamas iš kiaušinių, cukraus, miltų, kurie imami santykiu 2:1:1.
     
    Plikyta  tešla

    Plikytos  tešlos  gaminiai  yra  tuščiaviduriai.  Jų  paviršius  iškilęs,  lygus, blizgantis. Kepinių tuštumos pripildomos kremo ar įdaro. 
    Tešla gaminama iš miltų, riebalų, druskos, skysčio (pieno arba vandens). 
    Skystis, riebalai, druska sudedami į puodą, užvirinami, į juos, greitai maišant medine mentele, staigiai  supilami  persijoti  miltai,  kad  nesusidarytų  gumuliukai.  Maišoma,  kol  pasidaro  vientisa, blizganti masė ir susijungia į vieną gabalą. Užplikyta masė būna apie 80º C temperatūros. Todėl, prieš  pilant  kiaušinius,  ji  truputį  atvėsinama,  kad  nesukrešėtų  kiaušinių  baltymai.  Toliau,  tešlą maišant, dalimis supilami kiaušiniai. Paruošta tešla sudedama į konditerinį maišelį su antgaliu ir pro jį spaudžiama į riebalais pateptas ir miltais pabarstytas skardas įvairių formų gaminiai. 
    Plikytos  tešlos  gaminiai  kepami  200  -  210ºC  temperatūroje.  Iškepę  plikyti  gaminiai  būna
    lengvi, sausi. Per anksti ištraukus iš krosnies, jie sukrenta.
    Iš plikytos tešlos kepami profitroliai, sausainiai, pyragaičiai, tortai. 
     
    Kategorija: Kulinarinės gudrybės | Peržiūra: 4640 | Įkelta: Aukse
    Iš viso komentarų: 0
    Tik registruoti vartotojai gali komentuoti
    [ Registracija | Prisijungti ]
     



     Atvykote kaip: Svečias



    Svečias

    Malonu JUS čia matyti!

      Svetainės taisyklės


    Kalendorius
    «  Gruodis 2009  »
    SPrATrKPnŠ
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031



    skaičiuotuvas


    Paieška


    Draugai/Reklama


    Atsitiktinis straipsnis


    Įvertinimas
    Jūsų nuomonė apie svetainę
    Iš viso: 1310
    Ačiū už atsakymą


    Lankomumas


    Apklausa
    Kaip sužinojoe apie šią svetainę?
    Iš viso: 904
    Ačiū už atsakymą



    Statistika

    Iš viso 2
    Svečias 2
    Šiuo metu prisijungę 0




    Visos teisės saugomos

    Auksės svetainė © 2016