Miltiniai kulinariniai gaminiai ruošiami iš aukščiausios arba I rūšies
miltų, pridedant pieno ar vandens, cukraus, riebalų, kiaušinių,
grietinės ir kitų produktų. Daugelis miltinių kulinarinių gaminių
ruošiami su mielėmis. Miltiniai kulinariniai gaminiai skirstomi į :
1. Miltinius patiekalus (virtinukai, koldūnai, sklindžiai, it kt.).
2. Miltinius kulinarinius gaminius (pyragėliai, spurgos ir pan.).
3. Miltinius garnyrus (naminiai lakštiniai, profitroliai ir pan.).
Virtinukai. Iš miltų, pašildyto pieno arba vandens, kiaušinių,
druskos, cukraus užmaišoma tešla ir palaikoma 30-40 min. Po to
tešla plonai iškočiojama, formele išspaudžiami apvalūs
paplotėliai, dedamas įdaras, perlenkiama pusiau. Paplotėlių
kraštai sujungiami, užspaudžiami pynute.
Virtinukams ruošiami įvairūs įdarai: varškės, virtų bulvių,
kopūstų su grybais, obuolių, mėlynių, vyšnių ir kt. Paruošti
virtinukai dedami į verdantį pasūdytą vandenį ir verdami.
Išvirę išgriebiami ir patiekiami užpilti sviestu, grietine.
Sklindžiai su varške. Druska, soda ir cukrus sumaišomi
su miltais, palaipsniui pilamas pienas, išplakama tešla, sudedama
pertrinta varškė, išplakti kiaušiniai ir sumaišoma. Iš paruoštos tešlos
kepami sklindžiai. Patiekiami su grietine arba uogiene.
Sklindžiai su obuoliais. Vandenyje arba piene ištirpinama
druska, sudedami miltai, su cukrumi, ištrinti kiaušinių tryniai,
nulupti, skiltelėmis supjaustyti obuoliai. Tešla sumaišoma su
išplaktais kiaušinių baltymais ir kepami sklindžiai. Patiekiami su
grietine ir cukrumi.
Skryliai. Iš miltų, kiaušinių, pasūdyto vandens užminkoma
elastinga tešla. Po 30 min. tešla iškočiojama 2-3 mm storio
lakštais, kurie supjaustomi juostelėmis, po to - skersai rombais.
Sudėjus į verdantį pasūdytą vandenį verdama 4-5 min. Išvirti
skryliai išgriebiami kiaurasamčiu.
Tiekiami užpylus spirgučių padažu su grietine arba sviesto –
grietinės padažu. Ruošiant tešlą skryliams galima įdėti aguonų.
Abriedukai. Iš persijotų miltų su pasūdytu vandeniu
užminkoma tešla, iškočiojama 1 cm storio lakštais, supjaustoma
4-5 cm ilgio lazdelėmis. Išvirkščiąja tarkos puse išspaudžiami
abriedukai, panašūs į ežiukus. Verdami pasūdytame vandenyje
apie 10 min. Patiekiami užpilti sviesto ir grietinės padažu.
Kibinai. Iš miltų, sviesto, grietinės, kiaušinių, druskos,
cukraus užmaišoma trapi tešla. Tešlos gabaliukai iškočiojami,
dedamas įdaras, sulenkiama pusiau, kraštai užspaudžiami
„virvute" per pusgaminio viršų. Paviršius aptepamas kiaušiniu,
kepama orkaitėje 25 - 30 min. Tiekiami suvynioti į servetėlę.
Įdarui: aviena sumalama, dedama svogūnų, cukraus, druskos, prieskonių, vandens.
Profitroliai. Paruošiama kaip ir miltiniams kukuliukams,
tik dedama daugiau kiaušinių. Paruošta tešla sudedama į
konditerinį maišelį su lygiu antgaliu ir į riebalais pateptą
skardą išspaudžiami 1 cm skersmens apvalūs pusgaminiai Kepami
orkaitėje. Patiekiami kaip garnyras prie skaidrių sultinių.
Skrebučiai su sūriu. Batonas be plutelės supjaustomas rombais,
kvadratėliais arba trikampiais, apibarstoma tarkuotu fermentiniu sūriu,
apšlakstoma sviestu ir apkepama orkaitėje. Tiekiami kaip garnyras prie
skaidrių sultinių ar trintų sriubų.