* Jei prisvilo puodas, įpilkite į jį
stipraus druskos tirpalo ir palaikykite keletą valandų, po to
užvirinkite – degėsiai nusivalys daug lengviau.
* Emaliuoti indai – netinka košių virimui, juose košės visada prisvyla.
* Jei virtuvėje atsirado nemalonus kvapas, jį panaikinti padės actas, kaitinamas keptuvėje.
* Jei puode ar keptuvėje išplovus vis tiek liko žuvies kvapas, pašveiskite juos pakaitinta rupia druska ir gerai išskalaukite.
* Sausa druska padės panaikinti svogūno
kvapą nuo pjaustymo lentos. Pjaustymo lenteles geriausia plauti šaltu
vandeniu – jis geriau panaikina nemalonius kvapus. Jei kvapas
nenusiplauna, patrinkite lentelę garstyčių milteliais arba actu.
* Nikeliuoti indai gražiai žvilgės, jei išplausite juos mišiniu, pagamintu iš šaukšto valgomojo acto ir šaukštelio druskos.
* Jei nuo kavos ar arbatos indai parudavo, valykite juos actu arba stipriu druskos tirpalu.
* Silpnas acto tirpalas padės panaikinti nemalonų svogūno, česnako ar žuvies kvapą, likusi ant rankų po darinėjimo.
* Truputis acto padės nuvalyti ant gelių vazos likusius baltus ratilus nuo vandens.
* Smulkia druska galima lengvai nuvalyti kiaušinių dėmes, likusias ant metalinių paviršių.
* Jei norite, kad stiklinės vazos
blizgėtų kaip krištolinės, plaukite jas šiltu druskos tirpalu ir
perskalaukite šaltu vandeniu.
* Jei pienas „išbėgo" ant viryklės,
uždenkite aplietą viryklės paviršių šlapiu laikraščiu – tai padės
išvengti nemalonaus kvapo virtuvėje.
* Mėsmalę lengviau išplauti, jei po mėsos malimo permalsite žalią bulvę arba riekę sužiedėjusios baltos duonos.
* Jei ant poliruotų baldų paviršiaus liko
balsvos dėmės nuo pastatytų karštų indų, pabandykite juos nuvalyti
vilnoniu skudurėliu, suvilgytu spiritu ir aliejumi.
* Krištolinių indų negalima plauti karštu vandeniu, jie praranda blizgesį.
* Indus, kuriuose buvo pieno produktai,
kiaušinis ar tešla, plaukite tik šaltu vandeniu. Nuo karšto vandens
baltymai prilimpa prie indo sienelių ir sunkiai nusiplauna.
|