;">
Pagrindinis Forumas Fotoalbumas Svečių knyga
Navigacija


Katalogas
Apie sveikatą [35]
Apie grožį [24]
Tarp mūsų mergaičių... [23]
Kulinarinės gudrybės [36]
ir visa kita, kas susiję su maistu,jo sudėtinėmis dalimis
Kaklaraiščio rišimas [5]
Sportas- geros savijautos šaltinis [14]
Vaikai - tai mūsų turtas [18]
Anglų kalbos pamokėlės [33]
Verti dėmesio straipsniai [7]
Išmintis pagal senolius [16]
Naudinga informacija [10]


Pranešimų lietus


Laisvalaikis



Tegu skamba muzika Tavo širdyje...




    Nusišypsok...


    Komentarai


    Naujausi nariai
  • RimantasS  2024.07.31
  • staukaskarolis  2024.07.28
  • sodybasvetaine  2023.12.28
  • developperhanane  2023.11.10
  • sebastiankr72  2023.10.30
  • karilekamo  2023.07.27
  • mariuspijunas  2023.06.28
  • edvinasum  2023.06.23
  • tylingotofoto  2023.05.16
  • airidask  2023.01.30

  • Narių statistika
    Iš viso
    7014
    Per mėnesį: 0
    Per savaitę: 0
    Vakar: 0
    Šiandien: 0


    Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
    Pagrindinis » 2008 » Birželis » 12 » Grybai žiemai
    18:45
    Grybai žiemai

    Primename senus patikimus grybų paruošimo būdus. Žinotina:

        * Jei oras drėgnas, o naktys šiltos, grybai daugiau auga retame miške, jei sausa ir šalta, jų geriau ieškoti tankumyne.
        * Surinktus grybus kuo skubiau sudorokite.
       * Grybus valykite nerūdijančio plieno peiliu.
        * Baravykų, raudonviršių ir kitų gerų grybų per ilgai nemirkykite vandenyje.
        * Kazlėkus, ūmėdes, kurių odelė lupasi, nulupkite.
        * Žalius baravykus, kazlėkus, raudonviršius, rudmėses kepkite uždengtoje keptuvėje ant silpnos ugnies ne ilgiau 20-30 min. Jei kepsite ilgiau, jie sukietės.
        * Ketindami kepti džiovintus grybus, iš vakaro juos nuplaukite, pamerkite į pieną, o ryte supjaustykite ir iškepkite.
        * Sūdyti grybai įgaus šviežių grybų skonį ir aromatą, jeigu prieš []vartojimą trumpam pamerksite į verdantį pieną.

    Mūsų klimato juostoje grybų mėgėjams aktualūs grybų konservavimo būdai.
    Jų ne tiek ir daug:

        * džiovinimas,
        * sūdymas,
        * marinavimas,
        * rauginimas bei
        * šaldymas.


    Džiovinimas
    Patikimiausiu konservavimo būdu laikomas džiovinimas. Net keletą metų pastovėję džiovinti grybai išsaugo aromatą, nepraranda savo mitybinės vertės.
    Džiovinti galima visus baravykinius ir nemažai lakštabūdinių grybų. Šiuo būdu konservuojami grybai turi būti nesukirmiję. Juos reikia švariai nuvalyti, tik jokiu būdu neplauti. Išdžiūvę grybai būna kieti, paspaudus lūžta.
    Džiovinti grybai greit sugeria drėgmę ir įvairius kvapus, todėl jų nelaikykite arti česnakų, aštraus kvapo skysčių. Džiovintus grybus suberkite į sandarius stiklinius indus, marlinius maišelius ar kartonines dėžutes, o kas 2-3 mėnesius patikrinkite, prireikus - padžiovinkite. Taip laikomi grybai maistingųjų savybių bei aromato nepraras kelerius metus.
    Grybai džiovinami keletą dienų: iš pradžių 30-50 °C, vėliau 60-70 °C, galiausiai - ne aukštesnėje kaip 40-50 °C temperatūroje. Svarbu žinoti, kad džiūdami kai kurie grybai, pavyzdžiui, bobausiai, išskiria nuodingas rūgštis, todėl jų negalima džiovinti patalpoje.
    Mieste kaip grybų džiovykla dažniausiai tarnauja dujinė viryklė. Prieš vartojimą džiovinti grybai kelioms valandoms pamerkiami drungname vandenyje arba piene.

    Sūdymas
    Sūdytų grybų vertė ir skonis priklauso nuo druskos kiekio ir laikymo vietos. Jei patalpos temperatūra ne aukštesnė kaip 6°C, kilogramui išvirtų grybų imama ne daugiau kaip 50-70 g druskos, laikant šiltesnėje patalpoje - 60-80 g.
    Grybai sūdomi dviem būdais: karštuoju ir šaltuoju. Dažniau sūdoma karštuoju būdu.
    Nuvalytus, nuplautus ir (jei reikia) nuluptus grybus pavirinkite 15-20 min. nuo užvirimo.
    Piengrybius 1-2 paras pamirkykite šaltame, silpnai pasūdytame vandenyje. Vandenį keiskite 2-3 kartus.
    Apvirtus grybus nuvarvinkite kiaurasamtyje. Atvėsusius sluoksniuokite 5-6 cm storio sluoksniais, kiekvieną perpildami druska (50-80 g kilogramui grybų), o kas 3-4 sluoksnį pabarstydami prieskoniais. Pilną indą uždenkite dviguba marle, pamirkyta sūriame vandenyje, uždėkite dangtį, prislėkite. Laikykite vėsioje (+6-8 laipsnių) patalpoje.
    Po 10-15 dienų taip paruoštus grybus galima valgyti.
    Sūdant šaltuoju būdu, viskas daroma taip pat, tik grybai neapverdami. Šiuo būdu geriau sūdyti rudmėses, nekarčias ūmėdes. Kilogramui šviežių grybų reikia 60-80 g druskos. Kad sluoksniuojami grybai netrupėtų, juos (nuvalytus ir nuplautus) patartina perpilti verdančiu vandeniu.
    Šiuo būdu pasūdyti grybai įsisūrėja po 1-2 mėnesių.
    Puiki naujiena - sūdyti galima visus grybus, geriausiai kiekvieną rūšį atskirai. Bloga naujiena - nepatartina sūdytų grybų laikyti ilgiau nei pusmetį.
    Norint sūdytiems grybams sugrąžinti šviežių skonį bei aromatą, reikia juos trumpai palaikyti verdančiame piene.

    Marinavimas
    Marinuojamos tik jaunos ir kietos grybų kepurėlės. Negerai maišyti grybų rūšis; reikėtų atskirti bent jau lakštabūdinius nuo baravykinių.
    Grybai gerai laikosi 3-4 proc. acto marinate.
    Vartojant silpnesnį marinatą stiklainiai kaitinami 40 min. 100°C temperatūroje.

    Rauginimas
    Rauginti galima visų rūšių jaunų grybų kepurėles.
    Nuvalytos ir nuplautos kepurėlės apačia į viršų sluoksniuojamos eilėmis, tarp jų pridedama juodųjų serbentų lapų, druskos, petražolių, česnako.
    Grybai uždengiami marle ir prislegiami mediniu dangteliu. Grybai turi būti apsemti skysčio, laikomi tamsioje patalpoje.
    Maistui vartojami po 1-2 mėn.

    Savo sultyse
    Švariai nuvalykite ir nuplaukite jaunus grybus, didesnius perpjaukite, sudėkite į emaliuotą puodą. Pasūdykite ir savo sultyse troškinkite 5 minutes. Paskui sukrėskite į švarius karštus stiklainius, užpilkite karštomis sultimis, kuriose grybai buvo troškinami. Įstatykite į karšto vandens vonelę, ant silpnos ugnies pakaitinkite 1-1,5 val. ir hermetiškai uždarykite metaliniais dangteliais.

    Šaldymas
    Šaldomi tik jauni, tvirti ir nelabai vandeningi grybai: baravykai, raudonviršiai, kelmučiai, piengrybiai. Tik šie grybai nepraranda maistinės vertės, o užšaldytos voveraitės apkarsta.
    Grybai švariai nuvalomi (jokiu būdu neplaunami), įvyniojami į folijos lapą ir dedami į šaldymo kamerą.
    Galima užšaldyti ir keptus ar troškintus grybus, tačiau jie turi būti kepti svieste (augalinis aliejus netinka). Tokius grybus -18 °C temperatūroje galima laikyti iki 4 mėnesių.
    Švieži užšaldyti grybai tokiomis sąlygomis išlaikomi iki metų.
    Kategorija: Kulinarinės gudrybės | Peržiūra: 6080 | Įkelta: Aukse
    Iš viso komentarų: 0
    Tik registruoti vartotojai gali komentuoti
    [ Registracija | Prisijungti ]
     



     Atvykote kaip: Svečias



    Svečias

    Malonu JUS čia matyti!




    Kalendorius
    «  Birželis 2008  »
    SPrATrKPnŠ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930





    Paieška


    Draugai/Reklama


    Atsitiktinis straipsnis


    Įvertinimas
    Jūsų nuomonė apie svetainę
    Iš viso: 1320
    Ačiū už atsakymą


    Lankomumas


    Apklausa
    Kaip sužinojoe apie šią svetainę?
    Iš viso: 912
    Ačiū už atsakymą



    Statistika

    Iš viso 1
    Svečias 1
    Šiuo metu prisijungę 0


     

    Visos teisės saugomos

    Auksės svetainė © 2024