Garnyrai - neatskiriama patiekalo dalis. Nors jų būna įvairiausių,
reikėtų žinoti kelias derinimo prie patiekalo taisykles. O tuomet ir
akiai bus malonu, ir skrandžiui gardu.
Pirma taisyklė Garnyro
ir patiekalo temperatūra turi būti vienoda - karštas patiekalas
(kepsnys, žuvis), karštas garnyras, šaltas patiekalas, šaltas ir
garnyras. Priešingu atveju, kai garnyro ir patiekalo temperatūros
skirtingos, šaltojo garnyro sultys patiekalą gali atšaldyti ir jis taps
ne toks skanus.
Antra taisyklė Turi
derėti patiekalo sunkumas ir lengvumas - kai patiekalas sunkus,
garnyras turėtų būti lengvai virškinamas. Tam tinka daržovės, šviežios,
truputį apkeptos, troškintos ar virtos, lengvai paruošta bulvių košė su
įvairiais prieskoniais (aliejumi, bazilikais ar sūriu), ryžių apkepai.
O jei ruošiamas kepsnys su skrandį apsunkinančiomis stipriai
skrudintomis bulvėmis, galima patiekti taurę vyno, kuris ne tik
pagardins patiekalą, bet ir padės jį lengviau suvirškinti.
Trečia taisyklė Su
vištiena geriausiai tinka vidutinio sunkumo garnyras iš makaronų, jų
apkepo, bulvių košės, virtų ar žalių bulvių apkepų, vienų virtų ar
maišytų su bulvėmis daržovių (brokolių, žiedinių kopūstų, pjaustytų
morkų).
Ketvirta taisyklė Kadangi žuvis
yra pats lengviausias patiekalas, prie jos tinka ir sunkesni garnyrai -
keptos ar virtos bulvės, ryžiai, blanširuotos daržovės (porą minučių
verdančiame vandenyje palaikytos ir suminkštėjusios daržovės).
Penkta taisyklė Apkeptos
daržovės (morkos, baltieji ridikai, cukinijos, baklažanai) turėtų būti
ne sukepusios, bet lengvai apskrudintos sviesto bei aliejaus mišinyje
ant didelės ugnies, o blanširuotos ir suminkštėjusios gali būti
apkepintos svieste bei apibarstytos prieskoniais (patroškintos daržovės
praranda spalvą, išvaizdą, ir formą).
Keli patarimai: Prie
mėsos ar žuvies patiekalų tinka įvairūs apkepai: daržovių, bulvių,
ryžių – juos patogiausia kepti iš karto formelėse arba skardoje ir
vėliau supjaustyti - pavyzdžiui, ryžius galima sumaišyti su
grietinėlės, kiaušinio mišiniu, o išvirtus makaronus sudėti į formą,
sumaišyti su pasirinktu padažu ir įdėti į orkaitę – abiem atvejais bus
skanus ir gerai pjaustomas garnyras. Beje, apkepus daug lengviau
derinti prie pagrindinio patiekalo. Keptas daržoves galima pagardinti
tiek šviežiais, tiek džiovintais bazilikais, mairūnais, pipirais, net
čili.
Prie ryžių tinka imbieras, prie bulvių košės – garstyčios, krienai. Garnyrų gardinimui tinka ir egzotiški prieskoniai.
Lėkštėje patiekalas gražiau atrodo, kai garnyras yra geometrinės formos. "DELFI"