Daržovių konservavimas
* Prieskoniais
konservų nepagadinsi, ypač tokiais kaip krapai, česnakai, krienai,
raudonėliai, bazilikai, čiobreliai, salierai. Šie prieskoniai pagerina
konservų skonį ir maistinę vertę. Puikiai tinka ne tik vyšnių,
serbentų, ber ir ąžuolo lapai.
* Konservuojant labai svarbu
švari druska. Rekomenduojama naudoti druską (ne "Ekstra"), kuri
neprisotinta jodo. Beje, jodas yra lakus ir 6 mėnesius virtuvės
spintelėje išlaikytą druską galima naudoti sūdymui. Sūrymą prieš
naudojant būtina perkošti.
* Kad stiklainis su konservais lengviau atsidarytų, reikia jo dangtelį keletą kartų panardinti į šiltą vandenį.
* Nerekomenduojama konservuoti nerūgščių daržovių nepridedant maistinės rūgšties ir nekaitinant iki 100 laipsnių temperatūros.
* Valyti ir plauti daržoves reikia prieš konservuojant. Jokiu būdu negalima laikyti jų vandenyje, nes ištirpsta dalis vitaminų.
*
Pats tinkamiausias būdas iš laikyti džiovintus prieskoninius žalumynus
- stikliniame tamsaus stiklo inde užsukamu ar stikliniu pritrinamu
kamščiu.
* Jei žiedinis kopūstas prieš blanširavimą pamerkiamas
į šaltą vandenį, parūgštintą citrinos rūgštimi ar actu, jis išsaugo
baltą spalvą verdant atvirame puode ant stiprios ugnies.
*
Raugintų kopūstų sunką pavasarį galima naudoti kaip daržovių salotų
užpilą vietoj acto ar citrinos rūgščių - ir skanu, ir su vitaminais.
* Kad pomidorai nesuplyštų sterilizuojant, reiktų prieš dedant į stiklainius juos pradurti mediniu šipuliuku prie pat vaiskočio.
* Patamsėjusių raugintų kopūstų niekaip nepataisysi. Juos reikia išmesti.
Prieskonių mišinių, padažų ir pagardų konservavimo patarimai
* Konservavimui krienų lapų galima pasiruošti iš anksto: nuplauti, išdžiovinti, susmulkinti ir laikyti sandariuose induose.
* Krienai "suvalgo" česnakus ir todėl pastarųjų konservuojant reikia dėti daugiau.
* Kad agurkai išlaikytų ryškiai žalią spalvą, prieš sūdant juos reikia apiplikinti verdančiu vandeniu.
|