Virti ir šutinti daržoves dėkite pagal jų suvirimo laiką. Pirmiausia
dėkite morkas, ropes, griežčius, ropinius kopūstus, bulves. Baltagūžius
kopūstus, žirnius, pupeles, pupas virkite atskirai. Daržoves ir
žalumynus į puodą dėkite vandeniui užvirus - taip išsaugomi vitaminai.
Verdant daržoves, be reikalo nekilnokite puodo dangčio, maišykite
kiek galima rečiau, venkite stiprios ugnies (aukštos temperatūros).
Virtų daržovių nelaikykite šiltai, nes yra vitaminai.
Bulves sūdykite virimo pradžioje, o žirnius ir pupas sūdykite tik baigiant virti. Pasūdžius anksčiau, jie ilgai neišvirs.
Jei daržoves laikysite vandenyje, kuriame virė, jos bus vandeningos
ir neskanios. Išvirtas daržoves reikia tuojau pat išgriebti iš vandens
ir leisti jam nuvarvėti.
Salotas gaminkite prieš pat valgį, neruoškite jų atsargų. Laikomose salotose greitai suyra vitaminai.
Krapus, petražoles ir salierų lapelius smulkinkite ir dėkite į
patiekalus tik prieš pat paduodant į stalą. Vitaminų nuostoliai bus
mažesni.
Ruošiant petražoles, krapus, salierus ir kitas prieskonines daržoves
žiemai, lapus nuplaukite šiltu vandeniu, nuo to daržovės bus kvapnesnės.
Daržovių salotas puoškite tais produktais, iš kurių jos gamintos.
Kad nepablogėtų daržovių kokybė, laikykite jas tamsioje ir vėsioje vietoje.
Kai kurie pelėsiai išskiria labai nuodingas medžiagas. Todėl
apipelijusios, pradėjusios pūti daržovių ir vaisių dalys turi būti
šalinamos su 0,5 - 1 cm. storio sveiku minkštimu.
Jei troškinant daržoves prisvilo puodas, pripilkite į jį vandens su
druska arba soda ir, palaikę 10 - 12 val., užvirinkite - puodas bus
švarus.
|