Šviežią pieną laikykite tamsioje ir šaltoje vietoje, nes šviesioje jis praranda daug vitaminų. Kad pieno nesutrauktų, jį virdamos įdėkite truputį cukraus – vieną arbatini šaukštelį į litrą pieno. Jeigu
neturite šaldytuvo, o patalpoje šilta, supilkite pieną į emaliuotą indą
ir įstatykite į dubenį su šaltu vandeniu. Uždenkite puodą servetėle ir
jos kampus įmerkite į vandenį. Sutrauktą pieną pastatykite ant
silpnos ugnies, kol atsiskirs storas sluoksnis tirštimo ir liks
šviesiai žalsvų pasukų. Greitai atšaldykite kaistuvą ir nukoškite
mišinį per marlę arba švarų sietelį. Liks skani varškė. Varškę galima
pagaminti ir kitaip – užvirinti du litrus šviežio pieno ir sumaišyti jį
su puse litro rūgštaus (rūgpienio ar kefyro). Virinant pienas nepridegs, jei prieš tai kaistuvą perliesite šaltu vandeniu. Norėdami
panaikinti nemalonų pridegusio pieno kvapą, tuoj pat perpilkite pieną į
kitą kaistuvą, įstatykite į dubenį su vandeniu, o į pieną įberkite
žiupsnelį druskos ir pateliuskuokite. Jei nemėgstate putos, atsirandančios virinant pieną, užkaitusios jį visą laiką maišykite, o užvirusį greitai atšaldykite. Sausas
pienas išlaiko ne tik vertingas maistines medžiagas – baltymus,
riebalus, mineralines druskas, bet ir vitaminus. Mažiau jame tik
vitamino C. Nevirinkite pieno ilgiau kaip tris minutes, nes jis praranda vitaminus.