Maistui dažniausiai žmonės vartoja naminių vištų kiaušinius,bet valgomi
ir ančių,žąsų,putpelių,fazanų,perlinių vištų,balandžių ir laukinių
paukščių kiaušiniai.Kiaušiniai yra itin maistingi,juose yra vertingų
A,D ir B vitaminų.Žmogus ,suvalgęs du kiaušinius,gauna pusę organizmui
per dieną būtinų baltymų ir vitaminų kiekio. Ruošiant patiekalus kiaušinius būtina gerai nuplauti arba nulieti verdančiu vandeniu.
Keletas senų ir paprastų būdų padės nuspręsti,ar švieži yra kiaušiniai... *Į
indą pripilti vandens ir įdėti kiaušinį.Šviežias kiaušinis nugrimzda į
dugną.Sumušto ir į lėkštę šviežio kiaušinio trynys bus apvalainas ir
pūpsos tirštų,lipni baltymų centre.
*Vienos savaitės kiaušinis
panardintas į vandenį,stypsos buku galu į viršų.Baltymai bus
skystesni,o trynys- plokščias ir minkštas.
*Ne pirmo šviežumo
kiaušinis (2-3 savaičių),įdėtas į indą su vandeniu,į viršų stypsos
smailiu dalu.Sumušto kiaušinio baltymai bus skysti,trynys neturės
vientisos spalvos.
*Senas kiaušinis,panardintas į vandenį,plaukios paviršiuje.Tokių kiaušinių valgyti negalima.
Kaip laikyti kiaušinius
Kiaušinius smailiais galais žemyn reikia sudėti į šaldytuve esančią lentynėlę,skirtą kiaušiniams laikyti. Trynius,sumaišytus su žiupsneliu druskos ir cukraus,šaldiklyje galima laikyti beveik 10 mėnesių.