Šaldyti vaisius paprasta ir
nesunku. Šaldymas brangesnis nei konservavimas ar džiovinimas, bet
išsaugoma daugiau maistingų medžiagų, jei užšaldoma teisingai.
Parinkimas ir plovimas Gerai
prinokę vaisiai praranda kokybę greitai. Todėl nurinkite tik tiek
vaisių, kiek galite užkonservuoti per kelias valandas; kitu atveju,
padėkite į šaldytuvą, o vėliau kiek įmanoma greičiau užšaldykite. Parinkite
gerai prinokusius, bet kietus, vaisius. Neprinokę vaisiai gali būti
kartoki. Šaldykite minkštus, pernokusius vaisius, kaip piurė. Tam,
kad pilnai būtų pašalintas purvas ir bakterijos, nuplaukite visus
vaisius šaltame vandenyje. Nusausinkite ir kelis kartus perplaukite
šaltu vandeniu. Išimkite vaisius iš vandens - neleiskite jiems
permirkti.
Pakavimas Dėl oro vaisiai gali prarasti
skonį. Jei išgaruoja skystis, šaldytas maistas tampa sausu, kietu.
Todėl naudokite tik atsparias drėgmei ir garams pakuotes, skirtas
šaldymui: plastikinius indus, storą aliuminio plėvelę, plastiku
padengtą šaldymui skirtą popierių ir polietileno maišelius bei
plėveles. Naudokite tik šaldymui skirtą plėvelę, indams užsandarinti.
Prieš užsandarindami išspauskite orą iš indų. Palikite 1 cm tarpą,
galimam produktų išsiplėtimui. Ant indų užrašykite datą ir produkto
pavadinimą.
Saugojimas Šaldiklio temperatūra turi
būti -170C ar žemesnė. Jei dings elektra, laikykite šaldiklį uždarytą;
maistas liks užšalęs dar 24-48 valandas. Jei įmanoma, apsaugokite
maistą įdėję papildomo sauso ledo. Maistą galima sėkmingai užšaldyti iš
naujo, jei jame dar yra likę ledo kristalų, bet gali būti prarasta
kokybė ir spalva. Pirmiausia sunaudokite seniausius vaisius. Kuo
daugiau metų bėgyje įdėsite vaisių į šaldiklį, tuo mažesnė bus jų
savikaina. Šaldytus vaisius suvalgykite per metus. Citrusiniai vaisiai
ir sultys turėtų būti sunaudoti per 6 mėnesius.
Paruošimas vartojimui Atšildykite
vaisius jų originalioje pakuotėje vienu iš šių būdų: kambario
temperatūroje šalto vandens puode, mikrobanginėje krosnelėje arba
šaldytuve. Patiekite vaisius su dar likusiais ledų kristalais. Pilnai
atšildyti vaisiai gali būti minkšti arba sutižę ir gali prarasti
spalvą.
Pakavimo tipai
*Pakavimas cukruje --
Pabarstykite vaisius cukrumi ir atsargiai išmaišykite. Palikite 10-15
minučių ir nupilkite sultis, kurios išsiskirs dėl cukraus, arba
sušaldykite tučtuojau. *Pakavimas sirupe -- Ištirpinkite cukrų
šiltame vandenyje. Atvėsinkite, tada įdėkite askorbino rūgšties ir tiek
sirupo, kad vaisiai būtų apsemti. Kad vaisiai būtų apsemti sirupo,
įdėkite nedidelį gabaliuką plastiko ar popieriaus ant vaisių ir
paspauskite, prieš uždarydami indą. Vieną ketvirtąją cukraus galima
pakeisti medaus. *Sausas pakavimas -- Supakuokite vaisius į indą,
sandariai uždarykite ir užšaldykite. Tinka mažiems nepjaustytiems
vaisiams, kurie skanūs ir be cukraus. *Pakavimas induose --
Negiliame inde paskirstykite vaisius vienu sluoksniu ir užšaldykite.
Kai sušals, greitai supakuokite ir grąžinkite į šaldiklį. Toks pakavimo
būdas leidžia padalinti vaisius porcijomis, kurias galite sunaudoti
pagal poreikį. *Kiti nesaldinti pakavimai -- Nesaldinti vaisiai
taip pat gali būti pakuojami vandenyje, nesaldintose sultyse ar pektino
sirupe. (Jei norite pagaminti pektino sirupą, ištirpinkite 1 pakelį
pektino miltelių 1 puodelyje vandens, užvirkite ir pavirkite 1 minutę.
Supilkite dar 1 3/4 puodelio vandens ir atvėsinkite.) Kad vaisiai būtų
apsemti skysčio, pasinaudokite pakavimo sirupe nurodymais.
Kaip paruošti šaldymui
Braškės *Nuplaukite ir nuimkite kotelius. *Pakavimas sirupe - Užpilkite uogas inde šaltu 50% sirupu, uždenkite ir padėkite į šaldiklį. *Pakavimas
cukruje - Sumaišykite 3/4 puodelio cukraus su 4 puodeliais uogų,
sumaišykite ir palikite 15 minučių. Supakuokite, uždenkite ir padėkite
į šaldiklį. Nesaldintas uogas galite pakuoti sausuoju būdu arba induose.
Melionai *Nulupkite ir išimkite sėklas, tada supjaustykite melioną gabaliukais, kubeliais ar rutuliukais. *Pakavimas sirupe - Sudėkite į indus ir užpilkite 30% šaltu sirupu. Uždenkite ir padėkite į šaldiklį *Nesaldintas -Supakuokite, uždenkite ir padėkite į šaldiklį.
Mėlynės *Jei
pakuojate sausuoju būdu, neplaukite. Sudėkite uogas į indą ar
užšaldykite, paskleidę šaldiklyje vienu sluoksniu, tada supakuokite.
Nuplaukite prieš naudojimą. *Naudodami cukraus pakuotę, pirma nuplaukite, tada sumaišykite 2/3 puodelio cukraus su 4 puodeliais uogų.
Obuoliai *Nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite. *Pakavimas
sirupe -- Naudokite 30-40% sirupą; įdėkite 1/2 šaukštelio (1500 mg.)
askorbino rūgšties į kiekvieną sirupo litrą. Supjaustykite obuolius į
sirupą inde, uždenkite ir padėkite į šaldiklį. *Pakavimas cukruje --
Kad būtų išvengta patamsėjimo, ištirpinkite 1/2 šaukštelio (1500 mg.)
askorbino rūgšties 3 šaukštuose vandens, pašlakstykite vaisius arba
blanširuokite virš garų 1,5 minutės. Sumaišykite 1/2 puodelio cukraus
su 4 puodeliais vaisių. Uždenkite ir padėkite į šaldiklį. Galite naudoti sausą ar pakavimo induose būdą.
Rabarbarai *Nuplaukite,
nulupkite ir supjaustykite į 2,5 cm ilgio gabaliukus. Pakaitinkite
rabarbarus verdančiame vandenyje 1 minutę, tada greitas atšaldymas
šaltame vandenyje padės išlaikyti spalvą ir skonį. *Sausas pakavimas -- Sudėkite uogas į indus be cukraus, uždenkite ir padėkite į šaldiklį. *Pakavimas sirupe -- Sudėkite į indus ir užpilkite 40% šaltu sirupu, uždenkite ir padėkite į šaldiklį.
Slyvos *Nuplaukite, padalinkite pusiau arba ketvirčiais ir išimkite kauliuką. *Pakavimas
sirupe - Užpilkite 40-50% šaltu sirupu. Įdėkite 1/2 šaukštelio (1500
mg.) askorbino rūgštis į kiekvieną litrą sirupo. Uždenkite ir padėkite
į šaldiklį.
Spanguolės *Parinkite kietas, ryškiai raudonas uogas blizgia odele. Pašalinkite kotelius ir surūšiuokite. Nuplaukite ir nusausinkite. *Sausas
pakavimas - Sudėkite uogas į indus, palikdami oro tarpą tarp uogų ir
dangčio. Uogas taip pat galima iš pradžių sušaldyti vienu sluoksniu, o
tada sudėti jas į indus. Uždarykite indus ir padėkite į šaldiklį. *Pakavimas sirupe - Užpilkite uogas inde šaltu 50% sirupu, uždenkite ir padėkite į šaldiklį.
Vynuogės
*Surūšiuokite, nuimkite nuo kotelių ir nuplaukite. Palikite uogas be
kauliukų nepjaustytas; jei uogos su kauliukais, perpjaukite ir išimkite
sėklas. *Pakavimas sirupe - Užpilkite uogas inde šaltu 40% sirupu, uždenkite ir padėkite į šaldiklį. *Sultys
- Sutraiškykite uogas. Kiekvieniems 4 litrams uogų supilkite 1 puodelį
vandens. Troškinkite 10 minučių, tada pertrinkite per tinklelį.
Palikite per naktį šaldytuve, kad nusistovėtų. Supilkite švarias sultis
į indus šaldymui ir išpilkite nuosėdas. Uždenkite ir padėkite į
šaldiklį.
Vyšnios, raudonos rūgščios *Nuplaukite, nuimkite kotelius ir išimkite kauliukus. *Pakavimas sirupe - Užpilkite uogas inde šaltu 50% sirupu, uždenkite ir padėkite į šaldiklį. *Pakavimas
cukruje - Sumaišykite 3/4 puodelio cukraus su 4 puodeliais vyšnių, tada
uždenkite ir padėkite į šaldiklį. Galite naudoti sausą ar nesaldintą
pakavimo būdą.
Vyšnios, saldžios *Nuplaukite, nuimkite kotelius ir išimkite kauliukus. *Pakavimas
sirupe - Naudokite 30-40% sirupą su 1/2 šaukštelio askorbino rūgšties
kiekvienam sirupo litrui. Uždenkite ir padėkite į šaldiklį. Galite
naudoti sausą ar nesaldintą pakavimo būdą.