* Žiedinių kopūstų spalvą išsaugosime, jei juos virdami į vandenį įbersime šaukštelį cukraus.
* Jeigu norite, kad burokėliuose liktų kuo daugiau vitaminų, juos virkite pasūdytame vandenyje.
* Patartina į bulvių košę pilti tik karštą pieną, nes nuo šalto ji pasidaro tamsi.
*
Riebių produktų – lašinių, dešrų, taukų – nerekomenduojama laikyti
polietileniniuose maišeliuose. Geriau juos suvynioti į foliją.
*
Liesa jautiena ir veršiena skatina plaukų augimą. Šį procesą
stimuliuoja jose esančios amino rūgštys – metioninas ir cisteinas.
* Neriebi aviena turi vyrišką potenciją stimuliuojančių medžiagų, o kalakutiena padidina serotonino lygį kraujyje.
*
Česnako galvutėje yra 7 proc. baltymų. Ypač daug vitaminų turi jaunas
česnakas, kol jo galvutė dar nesusiformavusi į skilteles.
* Alyvuogių aliejumi išteptą mėsą galima laikyti šaldytuve nesušaldytą 1-2 dienas.
*
Kepta žuvis bus skanesnė, jei prieš kepimą ją pamerksite į pieną 15-20
min. (1 stiklinei pieno 1 arbatinis šaukštelis druskos).
* Salotos skleis pikantišką aromatą, jei prieš tai lėkštę, į kurią dėsite salotas, ištrinsite česnaku.
*
Šviežius žalumynus kietai suvyniokite į foliją ir įdėkite į šaldymo
kamerą. Jie išliks švieži 2-3 mėnesius. Skonis nepasikeis, bus tiek pat
aromatingi. To negalima pasakyti apie sūdytus ar džiovintus žalumynus.
*
Mandarinai ar jų sultys turi daug vitamino A (karotino), kuris 9 proc.
sumažina riziką susirgti kepenų ar kitų organų vėžiu. Tik nepamirškite,
kad visos sultys geriamos 30 min. prieš valgį.
* Prisirpusios
citrinos yra sunkios, oda riebaluota ir graži. Tokios citrinos
sultingos, jose mažai sėklų. Rinkitės sodrios spalvos citrinas, bet ne
kietas. Saugoti citrinas geriau vandenyje, tuomet jos ilgai išliks
sultingos.
* Dietologai tyrimais įrodė - šaldytos daržovės
naudingesnės. Kol šviežios daržovės pateks ant prekystalio, jos praras
daugumą jose esančių vitaminų ir mineralų. O štai ką tik nuskintose ir
užšaldytose daržovėse išlieka visos žmogaus sveikatai naudingos
medžiagos. Austrų mokslininkai sulygino žiemą ir pavasarį šalyje
parduodamų importinių šviežių ir užšaldytų daržovių maistingumą.
Užšaldytuose
žirniuose, žiediniuose kopūstuose, kukurūzuose, morkose, pupelėse
vitaminų buvo žymiai daugiau negu šviežiose daržovėse iš Italijos,
Ispanijos, Turkijos ir Izraelio.
Šviežios daržovės paprastai
atvežamos iš Pietų Europos arba Afrikos. Mokslininkų nuomone, kuo
ilgiau saugomos šviežios daržovės, tuo mažiau jose yra žmogaus
organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų.