Iš kiaušinių galima lengvai paruošti daug maistingų patiekalų. Kiaušinių patiekalai yra vertingų baltymų, lecitino ir arachido rūgšties šaltinis. Šios medžiagos turi įtakos riebalų apykaitos procesams. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų taip pat vitaminų A, D, E, K, B. Svarbios kiaušiniuose esančios mineralinės druskos, kuriose yra geležies ir vario. Šios medžiagos dalyvauja kraujo susidarymo procesuose. Iš kiaušinių ruošiami virti, kepti ir apkepti karštieji patiekalai. Prieš ruošiant patiekalus, rūpestingai atliekamas kiaušinių pirminis paruošimas. Kiaušiniai verdami su lukštu, be lukšto arba garuose (omletai). Verdant su lukštu, paruošti kiaušiniai sudedami į karštą pasūdytą vandenį. Minkštai kiaušiniai verdami 3 – 3,5 min, pusiau kietai 4 – 5 min., kietai 8 – 10 min. Minkštai išvirti kiaušiniai tiekiami karšti. Jie dedami į specialius kiaušinių indelius. Jie statomi ant polėkščių, šalia (ant palėkštės) dedamas arbatinis šaukštelis. Atskirai paduodama druska ir sviestas. Verdant kiaušinius be lukšto, į vandenį įpilama acto, įberiama druskos (1 l vandens imama 10 g druskos ir 50 g acto). Taip išvirti kiaušiniai dedami į skaidrius sultinius ar naudojami ruošiant karštuosius užkandžius. Kepti kiaušinių patiekalai – tai kiaušinienės ir omletai. Ruošiant natūralią kiaušinienę į įkaitintą porcijinę keptuvėlę su riebalais, įmušami kiaušiniai. Kepama kol baltymai sukepa. Trynys turi būti minkštas. Kiaušinienė nesūdoma, arba druska barstomas tik baltymas. Kiaušinienė tiekiama kaip karštas užkandis, toje pačioje keptuvėlėje, kurioje kepė, apibarsčius žalumynais. Kiaušinienes galima kepti su įvairiais priedais: su daržovėmis, grybais, mėsos produktais, sūriu, lašinukais, juoda duona ir kt. Ruošiant natūralų omletą, kiaušiniai išplakami su pienu, dedama druskos. Mišinys supilamas į įkaitintą keptuvę su riebalais ir kepama 5-7 min. sukrečiant,paėmus už rankenos. Kai masė pradeda tirštėti, nebemaišoma. Omletas sulenkiamas pusiau arba priešingi omleto kraštai užlenkiami link vidurio. Tiekiant omletas dedamas į lėkštę, apipilamas sviestu, apibarstomas žalumynais. Galima tiekti su šviežiomis ar konservuotomis daržovėmis, daržovių salotomis. Omletą galima virti garuose arba apkepti orkaitėje. Iškeptą omletą galima įdaryti grybais, daržovėmis, uogiene ir kt. Į omleto masę pridėjus įvairių produktų (arba užpylus ant apkepintų produktų), gaunami maišyti omletai. Asortimentas: natūralus omletas, omletas su špinatais, su brokoliais, su dešrelėmis, su bulvėmis, su sūriu, su voveraitėmis, mėsos produktais įdarytas omletas ir kt. Apkepti kiaušinių patiekalai ruošiami orkaitėje. Asortimentas: apkeptas omletas, apkepta kiaušinienė, kiaušiniai, apkepti pieno padaže.
|